NOGOMET

Evropa test za priprave in nakupe

Objavljeno 28. junij 2017 12.00 | Posodobljeno 28. junij 2017 12.09 | Piše: Drago Perko

Domžale, Gorica in Olimpija v prenovljeni podobi iščejo pot v 2. krog kvalifikacij za evropsko ligo.

Domžalčani želijo potrditi pokalni naslov in čim dlje igrati v Evropi.

LJUBLJANA – Poletje se dobro začenja, za slovenske nogometne klube pa kljub počitniškim dnevom ni pravega oddiha. Kdor želi imeti uspešno sezono, je že pred koncem minule pljunil v roke. To še posebno velja za Domžale, Gorico in ljubljansko Olimpijo, ki jutri začenjajo svojo letošnjo evropsko pot. Na sporedu je 1. krog kvalifikacij za evropsko ligo. Pokalni prvak Domžale bo zavoljo obnove domačega igrišča v Celju gostil estonsko Floro Tallinn, Gorica bo gostovala v Armeniji, Olimpija pa na Finskem.
 

Domžale v Celju

»Ne želimo si biti samo mladi, ampak tudi tekmovalni,« pred začetkom nove sezone pogumno razmišlja trener Domžal Simon Rožman, ki je dobil sedem novih igralcev, najbolj zveneče ime med njimi je zagotovo Senijad Ibričić. Tudi zavoljo tega želijo v Domžalah letos narediti korak ali dva naprej. Očitno so na dobri poti. Na dveh pripravljalnih tekmah so premagali moldavski Ungheni in hrvaški Inter, misli pa so pri estonskem tekmecu. Flora, desetkratni državni prvak Estonije, je po 17 krogih vodilna ekipa v estonski ligi, v kateri že 15 tekem ne pozna poraza (17 tekem, 15 zmag, dva remija). »Analiza tekmeca je že narejena. Navdušen sem nad njihovim nizom zmag v letošnjem prvenstvu. So nekje na sredini prvenstva in so že dodobra uigrani. Imajo visoko ter kompaktno zadnjo linijo in tudi v napadu so kreativni. To so njihove največje nevarnosti. Našli pa smo tudi nekaj pomanjkljivosti, ki jih bomo zadržali zase,« razmišlja domžalski strateg Rožman, ki v njemu domači celjski Areni Petrol računa tudi na podporo številnih domžalskih navijačev, za katere tudi to pot klub organizira brezplačen prevoz na tekmo.
 

S čarterjem

Ko bodo Domžalčani v Celju šele začenjali, bodo Primorci Goričani že delali prve analize po gostovanju na severozahodu Armenije v mestu Gjumri, kjer domuje aktualni armenski pokalni prvak Shirak. Tu sta svojo športno pot začela priznana armenska reprezentanta Artur Petrosjan in Harutjun Vardanjan. Severni Primorci cenijo tekmeca (to je že 25. ekipa, s katero se Goričani merijo v evropskih tekmovanjih), a imajo svoje račune. Forma se dviga, razpoloženja ni skalil niti poraz proti hrvaškemu Slavenu Belupu (0:1). »V treh tekmah za trening sem dobil vse, kar sem iskal. Prva dva obračuna smo odigrali zares dobro, v zadnjem pa, glede na to, da je pred vrati evropska preizkušnja, ključnih igralcev nisem želel preveč utruditi,« je Miran Srebrnič, trener Gorice, ocenil pripravljenost svoje ekipe. Nato je pogled usmeril h konkurenci. »So mlada in zelo hitra ekipa, nasprotnik ni lahek. Ne smemo se vdati, moramo verjeti, da lahko naredimo dober rezultat. Karakteristike ekipe so podobne našim. So kompaktni, znajo se braniti in napadati. Potrebni bosta maksimalni zbranost in racionalnost,« je optimistično sklenil Srebrnič, ki je z ekipo s čarterskim poletom včeraj ob 14.30 odpotoval proti Armeniji.

Previdni zmaji

Nov list obračajo tudi pri Olimpiji, pri kateri tokratno evropsko pot začenjajo na severu, na meniju pa je klub Vassa, ki petič nastopa v Evropi, minulo sezono je sklenil na 4. mestu v finski ligi. Državni prvak je bil dvakrat, zadnjič davnega leta 1948. »Menim, da dobro pripravljeni pričakujemo uvodno tekmo. Finsko ekipo smo temeljito proučili,« je pred potjo na sever povedal novi trener Olimpije Igor Biščan. »Finci znajo igrati, znani pa so po disciplini v igri,« na obračun na severu opozarja kapetan zmajev in rekonvalescent Branko Ilić.

Deli s prijatelji