1. SNL

Darko Milanič: Smo na dobri poti

Objavljeno 24. junij 2017 11.27 | Posodobljeno 24. junij 2017 11.30 | Piše: Rok Tamše

Nogometni prvoligaši se zavzeto pripravljajo na novo sezono.

Abass Issah je udarni napadalec Olimpije v pripravljalnem obdobju. Foto: NK Olimpija.si

LJUBLJANA – Žreb parov za novo tekmovalno sezono v Prvi ligi Telekom Slovenije in 2. slovenski nogometni ligi je pravzaprav le še pospešil odštevanje do začetka državnega prvenstva elitne druščine in povečal pričakovanja v posameznih taborih. Funkcionarji prvo- in drugoligašev so se topili pod milim soncem na žrebu parov na Brdu pri Kranju, njihove ekipe pa so po svoje trpele na treningih in tekmah v veliki vročini. Predsednik prvakov iz Maribora Drago Cotar je dal povsem jasno vedeti, da vijolični v sezoni 2017/18 ne nameravajo sestopiti s slovenskega nogometnega prestola. »Logično je, da je cilj ubranitev naslova. Zato gremo v tekmovanje,« je dejal. Medtem so varovanci trenerja Darka Milaniča v Bakovcih odigrali tretjo pripravljalno tekmo proti ruskemu Uralu in zmagali z 2 : 0; zadetka sta dosegla novinec Jasmin Mešanović, ki je le dan prej podpisal pogodbo, in Gregor Bajde. »Smer je prava, veseli prizadevnost. Doslej sem precej menjaval, preizkušamo različne zadeve in smo na dobri poti,« je prepričan Milanič, ki ga veseli Mešanovićev prispevek. Napadalec je prišel v Slovenijo iz vrst prvaka BiH Zrinjskega, s katerim se bo Maribor pomeril v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov. Je Brkić prava desetka? »Naredili bomo vse, da vrnemo pokal za državnega prvaka v Ljubljano,« se glasi napoved poslovnega direktorja Olimpije Boruta Arliča. Zmaji so prav tako odigrali tretjo tekmo v obdobju priprav. Na Bledu je bil njihov tekmec prvak Kosova Trepča '89.

 

Sezona v 2. slovenski nogometni ligi se bo začela 6. avgusta. Tekmovanje po novem šteje 16 klubov. Pari 1. kroga so: Zarica Kranj – Drava Ptuj, Fužinar – Mura, Radomlje – Tabor Sežana, Ilirija 1911 – Krka, Nafta – Dob, Rogaška – Bravo, Veržej – Jadran Dekani, Brežice – Brda.

 

 

Zelenobeli so iztržili neodločen izid 1:1, za Ljubljančane je zadel Abass Issah, kar je njegov tretji zadetek na tretji tekmi. V izdihljajih tekme je Leon Benko še stresel vratnico Kosovarjev. Olimpijo že v četrtek, 29. junija, čaka prva tekma v 1. krogu kvalifikacij za evropsko ligo. Zeleno-beli bodo gostovali na Finskem, pri moštvu VPS Vaasa. Novinca, oba vezista, Goran Brkić in Tomislav Tomić, se še vedno prilagajta novi ekipi in okolju. Brkić ima na dresu celo številko 10, torej bi moral po nogometni logiki predstavljati izrazito dodano vrednost v ekipi novega trenerja, Hrvata Igorja Bišćana. Tudi Gorica in Domžale bodo že v četrtek začeli svojo evropsko pot. Goričani bodo gostovali pri Shiraku v Armeniji, Domžalčani pa bodo v Celju na Areni Petrol gostili estonsko Floro iz Tallina, na domačem stadionu namreč menjajo travnato površino. V prihodnjih dneh torej za vse tri klube sledi piljenje forme za skok čez prve evropske ovire.

Pogumni triglavani

Povratnik v prvo ligo Triglav iz Kranja, ki ga po novem vodi nekdanji reprezentant Tonči Žlogar, je imel test proti romunski zasedbi Astra Giurgiu in prepričljivo izgubil (0 : 3). Gorenjci samozavestno vstopajo v prvoligaško sezono, veliko stavijo na uigranost in homogenost moštva. Nazadnje je sodelovanje s triglavani podaljšal še izkušeni napadalec Luka Majcen. »Dobro se poznamo, ekipa je dodobra uigrana in strinjam se s trditvijo, da bomo lahko med prvoligaši več kot le konkurenčni. Vesel sem, da sem del te ekipe, skupaj se bomo dobro pripravili in pogumno krenili v prvoligaško sezono,« je dejal 27-letni Majcen. Medtem je Aluminij zapustil še tretji branilec po Mateu Damišu in Vedranu Turkalju, 27-letni Hrvat Josip Zeba bo kariero nadaljeval v Romuniji pri Concordii Chiajna. Rdeči iz šume bodo danes odigrali prvo pripravljalno tekmo proti Amkarju iz Perma, desetouvrščenemu ruskemu prvoligašu iz minule sezone. Trener Slobodan Grubor bo tako lahko preizkusil potencialne okrepitve v obrambni liniji.

Prvi večni derbi konec avgusta 

Nova sezona državnega prvenstva nogometa- šev v Prvi ligi Telekom Slovenije se bo začela 15. in 16. julija, ko bodo na programu tekme 1. kroga. Pari so: Rudar – Domžale, Ankaran-Hrvatini – Triglav, Maribor – Aluminij, Krško – Gorica, Olimpija – Celje. Natančni termini tekem bodo znani naknadno. Prvi večni derbi med Olimpijo in Mariborom bo v 7. krogu, 26. ali 27. avgusta v Stožicah.

 

Deli s prijatelji