KOŠARKA

Dragić je prišel, lego kocke se sestavljajo

Objavljeno 02. avgust 2017 09.20 | Posodobljeno 02. avgust 2017 09.21 | Piše: Drago Perko

Košarkarska reprezentanca začela drugi cikel priprav za EP.

Jaka Lakovič je dobre volje in motiviran za delo. Foto: Drago Perko

CELJE – Včeraj dopoldne se je selektorju košarkarjev Igorju Kokoškovu razvedril obraz. Kako ne bi, ekipi so se pridružili prvi zvezdnik Goran Dragić, Žan Mark Šiško ter pomočnik Jaka Lakovič, čakajo le še Aleksandra Sekuliča, ki je zaradi vodenja selekcije U20 dobil nekaj oddiha. Dragić je prišel, ker mu to dovoljujejo pravila lige NBA. V minulih dneh in tednih je Gogi dopustoval in treniral v Ljubljani pri dr. Mitji Bračiču. Šiško je dobil podaljšan dopust po neuspehu na EP U20, kjer je Slovenija prvič v 25 letih izpadla v B-divizijo. Zdaj so vsi na voljo izbrani vrsti, ki je včeraj zjutraj z julijske pripeke kot reprezentance v minulem stoletju na priprave odšla z vlakom! »V Realu često potujejo na tekme z vlakom, ki pa je hitrejši kot slovenski. Tja do 300 km/uro je hitrost, ki jo razvije. V Sloveniji pa sem se zadnjič peljal z vlakom, ko sem bil star 12 let. Ker me oče in mama nista peljala, kamor sem hotel, sem se odpravil kar sam,« je (košarkarske) izkušnje z vlakom opisal Luka Dončić, ki je hitro postal eden vodilnih zvezdnikov (v pozitivnem kontekstu) naše vrste.

Lakovič z licenco
»Ve se, kdo je glavni, to je Goran, ki je eden najboljših organizatorjev igre,« Luka hitro pohvali kapetana, ki je sinoči že treniral s soigralci. »Smo kot lego kocke, ki jih je treba sestaviti,« je Gogi pred treningom razmišljal o podobi slovenske vrste, ki jo štirje tedni ločijo od začetka evropskega prvenstva. Priznal je, da je bilo včasih iti lažje na priprave. Danes je to težje, saj ga doma čakajo otroka in žena. A Gogi je profesionalec. Tako kot Jaka Lakovič, ki je zaradi trenerskega šolanja v španski Zaragozi od včeraj tudi fizično med pomočniki Igorja Kokoškova. »Tečaj je za mano, imam licenco, ki mi omogoča, da vodim ekipe tudi v prvi španski ligi,« je poudaril Jale in dal vedeti, da se mu zelo kmalu obeta nova služba na Pirenejskem polotoku.

Motiviran za Slovenijo
Med tistimi, ki si upravičeno veliko obetajo od reprezentance, je tudi Jaka Blažič. Zadnja klubska sezona mu ne bo ostala v najlepšem spominu, naigral se ni. Tudi zato je menjal klub, iz Baskonije se je selil v Andoro. Zaradi take sezone je še bolj motiviran v dresu Slovenije. »Ne bom nič napovedal, pojdimo korak za korakom. Šteje vsak naslednji trening, vsaka naslednja tekma,« skromno doda Blažič. 

Dve tekmi v Mariboru

Reprezentanca bo v petek in nedeljo odigrala drugo in tretjo tekmo. Prvi tekmec v Mariboru bo Madžarska, drugi pa Češka. Prihodnji teden Slovenija odhaja na tuje, dve tekmi bo odigrala s Hrvati v Opatiji.

 

Deli s prijatelji