REKORDNO

Zmagovalec z rekordom Ljubljanskega maratona bo bogatejši za 28.000 evrov

Objavljeno 24. oktober 2016 21.12 | Posodobljeno 24. oktober 2016 21.12 | Piše: Rok Tamše

Od četrtka, ko bo vrata odprl sejem Tečem, do nedelje, ko bomo na ljubljanskih ulicah spremljali maratonce, bo v glavnem mestu vse v znamenju teka. Rekordno število udeležencev na Volkswagen 21. Ljubljanskem maratonu.

Lanski zmagovalec in rekorder Ljubljanskega maratona Limenih Getachew. Foto: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Enaindvajseta izvedba Volkswagen Ljubljanskega maratona, ki bo v nedeljo, 30. oktobra, podira nove rekorde o udeležbi in dodaja nove razsežnosti največje tekaške prireditve v Sloveniji. Organizatorji si močno prizadevajo za množičnost vseh generacij na tekih vseh razdalj, ki so v programu, posebno pa za odlične rezultatske dosežke v elitnem teku – maratonu. Gabrijel Ambrožič je odgovoren, da v naše glavno mesto pripelje vrhunske maratonce, ki bi letos lahko podrli rekord proge 2.08:19. »V začetku julija smo že imeli zelo dobro ekipo, žal pa so nato najboljši trije udeležbo odpovedali. Kenijec Abel Kirui je raje nastopil v Chicagu, saj je bilo v igri več denarja, mi pa ne želimo pretiravati s financami. Tam je s časom 2.11:23 tudi zmagal. Septembra pa sta se dva vrhunska tekača poškodovala, eden od njiju je Etiopijec Berhanu Shiferaw, ki je v Ljubljani zmagal v zimskih razmerah pred štirimi leti. Seveda je to pomemben osip, še vedno pa je naš cilj nov rekord. Imamo prijavljene tekače z rekordnimi časi okrog 2.05:00, 2.06:00 in 2.07:00. Na startu bo 11 vrhunskih maratoncev in še dva, ki bosta narekovala ritem, da bi bil končni rezultat okoli 2.08:00. Ob tem imamo močno zasedbo tudi v ženski konkurenci,« je pojasnil Ambrožič.

Rekordna udeležba

Skupno število prijavljenih za vse tekaške prireditve v sklopu Volkswagen 21. Ljubljanskega maratona dva tedna pred startom je bilo 28.487. Za nedeljski tek na 10 km, polmaraton in maraton se je prijavilo kar 18.868 tekačev in tekačic. Za maratonsko razdaljo je število prijav naraslo za 22,5 odstotka. Pri sobotnih osnovnošolskih tekih, na katerih bo teklo 2770 mladih, beležijo 38-odstotno rast. Skupno se je udeležba v primerjavi z lanskim letom dvignila za 14,4 odstotka.

Spet bomo pogrešali zelo dobre bele maratonce, saj zadnja leta povsem prevladujejo afriški tekači. »Problem Evrope je, da nima več dobrih dolgoprogašev in maratoncev. Veliko evropskih zvez je podelilo državljanstvo afriškim tekačem, domači atleti pa s tem izgubljajo motiv. Evropskim zvezam smo predlagali, da bi na našem maratonu evropski tekači lahko dosegali norme za svetovno prvenstvo v Londonu prihodnje leto. Žal odziva ni bilo, saj je premalo evropskih maratoncev. Bo pa v Ljubljani tekel Ukrajinec Sergej Lebed, devetkratni evropski prvak v krosu, ki se je usmeril na maratone,« je še razkril Ambrožič. Lebedov osebni rekord je sicer 2.08:32, postavil ga je novembra 2014 v Seulu.

Podreti znamko 2.08:00

Rekord proge Ljubljanskega maratona je 2.08:19, ki ga je lani postavil Etiopijec Limenih Getachew, rekordno znamko na trasi z enim krogom (od leta 2014) pri ženskah pa je prav tako lani postavila njegova rojakinja Melkam Gizaw (2.25:42). Leta 2009, ko je maratonska proga imela dva kroga, je Kenijka Caroline Kilel tekla 2.25:24. Svetovni rekord v maratonu je v lasti Kenijca Dennisa Kimetta (2.02:57). Za prvo mesto je nagrada 20.000 evrov, za drugo 12.000, za tretje 8000 evrov. Za čas pod 2.08:00 je bonus 5000 evrov, za rekord proge še dodatnih 3000 evrov, tako da bi lahko zmagovalec skupno dobil 28.000 evrov. 

Brez najboljših Slovencev

Z najmočnejšimi maratonci se tokrat ne bodo kosali najboljši slovenski tekmovalci bodisi zaradi poškodb, bodisi zaradi prenehanja tekmovanja za letos, bodisi zaradi slabe forme. »Glede na to, da smo lani imeli komunikacijski šum z nekaterimi našimi vrhunskimi maratonci oziroma njihovimi trenerji, smo letos zanje povišali nagrade, ki znašajo od 1500 evrov navzdol. Za preostale, nevabljene slovenske tekače smo namenili od 400 do 100 evrov nagrade. Tudi za tekače v polmaratonu, kjer naši prevladujejo, smo prvič namenili nagrade, pa kljub temu nimamo prijave nobenega domačega vrhunskega tekača za letošnji tek,« je dejal predsednik organizacijskega odbora Andrej Razdrih. Tisti, ki so se le prijavili, bodo del organizacijske ekipe in bodo glede na rezultat tudi nagrajeni.

Sicer je program Ljubljanskega maratona standarden. »Začnemo s sejmom Tečem od četrtka do nedelje na Gospodarskem razstavišču od 9. do 19. ure, v soboto zvečer bomo predstavili vrhunske atlete, ki bodo napadli rekord našega maratona. Sejem ne bo samo tehnično-prodajne narave, ampak bo tudi drugače vsebinsko bogat. Dotaknili se bomo zdravstva, prehrane, ločevanja odpadkov s podjetjem Snaga. Z Atletsko zvezo Slovenije bomo podpisali zavezo skupaj z vsemi organizatorji največjih tekaških prireditev v Sloveniji,« je povedal direktor Ljubljanskega maratona Gojko Zalokar. V soboto bodo tekli najmlajši pa osnovnošolci in dijaki, ob 17. uri bo brezplačen zabavni, tako imenovani Fun tek, ki je namenjen sproščeni predpripravi na nedeljski maraton pa tudi vsem sponzorjem in donatorjem, ki bodo želeli sodelovati. V nedeljo ob 8.30 bo start teka na 10 km, ob 10.30 pa se bodo najprej na progo podali tisti z vozički in rolerji, sledijo udeleženci polmaratona in maratona. Start vseh tekov bo pred hotelom Cubo na Slovenski cesti, cilj pa na Kongresnem trgu. »Želimo si lepo vreme, smo pa navajeni vsega, od snega, dežja do vročine, tako da nas nič ne more presenetiti, nič ne more vplivati na dobro organizacijo,« je prepričan Zalokar, ki verjame, da bodo tudi tokrat Ljubljančanke in Ljubljančani z razumevanjem sprejeli spremenjen prometni režim, zaporo posameznih cest, in da bodo v velikem številu glasno spodbujali tekače ob progi.

Proračun 1,6 milijona evrov

Proračun letošnje največje tekaške prireditve v Sloveniji znaša 1,6 milijona evrov. Največji del zapolnijo prijavnine, ki jih je vse več, izjemno močan partner je Mestna občina Ljubljana, dogodek ima številne zveste partnerje, kot zadnji se je za tri leta kot uradna banka maratona pridružila Nova KBM. »Imamo eno od najnižjih prijavnin s primerljivimi državami v Evropi, kar nam omogoča Mestna občina Ljubljana. S pomočjo župana Zorana Jankovića smo podaljšali pogodbo s Volkswagnom. Socialno šibkim omogočamo brezplačen nastop, torej brez prijavnine,« je povedal Andrej Razdrih in še razkril, da bo za varnost skrbelo 100 policistov in 130 gasilcev, organizacijska ekipa maratona pa šteje prek 1300 ljudi.


 

 

 

 

Deli s prijatelji