EVROPSKA PRVAKINJA

Za Tino spet Golica in Zdravljica

Objavljeno 24. april 2017 10.06 | Posodobljeno 24. april 2017 10.18 | Piše: Miha Šimnovec

Najboljša slovenska športnica Tina Trstenjak v Varšavi ubranila lanski naslov evropske prvakinje iz Kazana. Kljub novemu podvigu 26-letna Celjanka ni bila povsem zadovoljna s svojimi borbami. S kolajno se je včeraj iz Poljske vrnil tudi srebrni Adrian Gomboc.

Čeprav Tina Trstenjak proti Varšavi ni odpotovala optimalno pripravljena, je ubranila naslov evropske prvakinje v kategoriji do 63 kilogramov (iz Kazana 2016), kar ji je uspelo kot prvi v zgodovini slovenskega juda. Po novem podvigu pa vnovič ni mogla skriti, da je varovanka Marjana Fabjana, izjemno uspešnega, vendar vselej tudi nadvse kritičnega trenerja iz kluba Z'dežele Sankaku. Trstenjakova namreč kljub peti (zaporedni) kolajni na prvenstvih stare celine ni bila povsem zadovoljna s seboj oziroma s svojimi nastopi.

»Moje predstave niso bile najboljše, zaradi česar so bile borbe težke, dan pa zelo naporen. Zato sem toliko bolj vesela, da sem tudi v finalu zmagala in obdržala lanski naslov prvakinje,« je po novi zlati lovoriki povedala 26-letna Celjanka, ki se je še posebej namučila v zaključnem dvoboju, v katerem je šele po podaljšku strla odpor žilave Francozinje Margaux Pinot. Redni del se je iztekel s prednostjo ene kazni za Tino, vendar po novih pravilih rumeni karton po štirih minutah še ne odloči zmagovalke.

V dodatnem delu je 23-letna judoistka iz Besançona, ki je še do januarja lani tekmovala v višji kategoriji (do 70 kg), začela verjeti, da lahko preseneti Trstenjakovo, in je postopoma prevzemala pobudo v svoje roke. Po neuspešnem poskusu napada in padcu na kolena, za kar je naša šampionka prejela kazen, je Pinotova izenačila izid ter zavohala kri, in to dobesedno!

Potem ko je Tini prebila ustnico, za katero je zdravniška služba potrebovala precej časa, da jo je oskrbela, je Margaux še večkrat nevarno napadla, nakar je po skoraj štirih minutah in pol podaljška (skupno skoraj osmih minutah in pol!) sama storila podobno napako kot malce pred njo najboljša slovenska športnica. Sodniku ni preostalo drugega, kot da so ji prisodili kazen in za zmagovalko razglasili Trstenjakovo.

»Finale je bil res izjemno dolg. Margaux poznam že od prej, z njo sem se pomerila že v polfinalu februarskega turnirja za grand slam v Parizu, v katerem sem jo ugnala z dvema vazarijema. Medtem so me v njenem taboru – kakor tudi v drugih – podrobno proučili in se dobro pripravili zame,« je pojasnila članica kluba Z'dežele Sankaku, ki se ni spomnila, kdaj je nazadnje njen dvoboj trajal tako dolgo.

Potrdila, da je št. 1 na svetu

A to ni bil Tinin edini podaljšek v petek; več kot štiri minute se je borila tudi v četrtfinalu, v katerem je s tako imenovano zlato točko (z vazarijem) premagala Italijanko Edwige Gwend. Predtem je bila naša judoistka boljša od Rusinje Darje Davidove (z iponom), v polfinalu pa je predčasno, že po dveh minutah, opravila z Nemko Martyno Trajdos. Vse je kazalo, da se ji bo v sklepnem obračunu znova po robu postavila večna francoska tekmica Clarisse Agbegnenou, a je bila ta zaradi poškodbe prisiljena predati polfinalni dvoboj z rojakinjo Pinotovo.

Ko je Trstenjakova po zmagi nad slednjo odhajala z blazin, so ji prireditelji – kot že velikokrat poprej – zaigrali Avsenikovo uspešnico Na Golici, malo pozneje pa še slovensko himno Zdravljico. Z novim podvigom je samo še potrdila, da je nesporna št. 1 na lestvici Svetovne judoistične zveze (IJF). Od konca avgusta 2015, ko se je v Astani veselila naslova svetovne prvakinje, namreč ne pozna poraza na velikem tekmovanju; po zmagoslavju v glavnem mestu Kazahstana si je aprila lani izbojevala zlato lovoriko na prvenstvu stare celine v Kazanu, nakar se je avgusta v Riu de Janeiru ovenčala z naslovom olimpijske prvakinje in minuli petek še z novo nažlahtnejšo kolajno na evropskem prvenstvu v Varšavi.

Če je bilo to za celjsko borko, ki je minuli konec tedna že drugič zapored prejela tudi priznanje za najboljšo judoistko v Evropi, že peto odličje na tem tekmovanju, pa se je prvič v tej konkurenci na zmagovalni oder zavihtel Adrian Gomboc, ki je že v četrtek osvojil drugo mesto v kategoriji do 66 kilogramov in z njim odvzel malce pritiska klubski kolegici Trstenjakovi. Blizu kolajni je bila v soboto tudi Klara Apotekar (do 78 kg), ki je po predčasnih zmagah nad Portugalko Yahimo Ramirez in Madžarko Evelin Salanki ter porazih z Britanko Natalie Powell (z dvema vazarijema) in Madžarko Abigel Joo (z iponom) zasedla nehvaležno peto mesto.

»Na žalost se ni razpletlo po mojih pričakovanjih. Ker nisem pokazala vsega, kar znam, sem razočarana,« je izjavila komaj 19-letna judoistka kluba Z'dežele Sankaku, ki je – mimogrede – polsestra Ane Velenšek. Bronasta olimpijka po septembrski operaciji kolena še ni povsem nared za dvoboje na najvišji ravni, naslednjič naj bi na tatami znova stopila sredi junija na turnirju za evropski pokal v Podčetrtku; takrat znova – tako kot pred mesecem dni na državnem prvenstvu na Prevaljah, kjer je zanesljivo osvojila lovoriko – v najtežji kategoriji nad 78 kilogramov.

Med Slovenci se je sicer do uvrstitve v Varšavi dokopal z devetim mestom še Matjaž Trbovc (do 60 kg), preostali naši reprezentanti Andreja Leški (do 63 kg), Anka Pogačnik (do 70 kg), Martin Hojak (do 73 kg) in Mihael Žgank (do 90 kg) pa so se od tekmovanja poslovili že po porazih v uvodnih dvobojih.

 

Deli s prijatelji