KVALIFIKACIJE ZA SP 2019

Stric iz ozadja, ki nima posluha za beloruske želje

Objavljeno 22. november 2017 12.55 | Posodobljeno 22. november 2017 12.57 | Piše: Drago Perko

Klemen Prepelič je mojstrsko odigral evropsko prvenstvo. Zrasel je košarkarsko in osebnostno.

Klemen Prepelič (z žogo) bo velik adut Slovenije v novih kvalifikacijah. Foto: Reuters

LJUBLJANA – Kako se bo košarkarska reprezentanca odrezala na uvodu v kvalifikacije za svetovno prvenstvo, bo precej odvisno tudi od Bistričana Klemna Prepeliča. Ta ni skrival navdušenja ob prihodu v Ljubljano. Temu je botrovala odločitev, da se bodo kvalifikacije igrale med klubsko sezono. »To je super. Prej smo bili 10 mesecev zacementirani v klubih, zdaj pa bomo vsaka dva meseca doma,« nima nič proti Klemen, ki je po evropskem prvenstvu prišel v nov klub. Ostal je v Franciji, le da se je iz Limogesa preselil v Pariz. V novi zasedbi se je izvrstno znašel in je prva violina ekipe. »Sezone nismo začeli, kot smo pričakovali. V domači ligi smo imeli zahteven razpored, nekaj tekem smo izgubili tesno, dve po podaljških. Povrhu smo imeli še peterico poškodovanih mož. Dva sta se vrnila, dva sta na dobri poti,« je navrgel nekaj razlogov, zakaj je ekipa na 16. mestu s tremi zmagami in kar sedmimi porazi. Tudi sam je proti Dijonu dobil udarec v koleno, zato je na klopi presedel zadnji minuti tekme – Dijon je to izkoristil in zmagal s 93:85. »Potem sem dobil tekmo počitka, trener ni želel tvegati, zdaj je vse v najlepšem redu,« nas pomiri Prepelič. Klub mu ni delal preglavic, ampak so mu le zaželeli vse dobro na reprezentančni akciji. V nasprotju z drugimi, ki jih ni.

23. avgusta 2012 je postal član Olimpije, potem pa je zaigral še v Banvitu, Oldenburgu in Limogesu.

Sistem ostaja

»Nismo v popolni postavi, manjka jedro ekipe. Nekaj nas je ostalo, nekateri smo že imeli glavne vloge, nekaj jih je bilo poleg, drugi so prvič v tem sistemu. A menim, da je naša velika prednost, ker bomo nadaljevali sistem, ki smo ga imeli na evropskem prvenstvu,« ugotavlja Prepelič, ki je zadovoljen, ker je bil za selektorja izbran Rado Trifunović. Mnogi so menili, da bosta zdaj na jesen moči v dresu Slovenije združila Klemen in njegov prijatelj Alen Omić. »Alen je hotel igrati, zelo je bil motiviran. A mu je Košarkarska zveza Slovenije korektno pojasnila razmerja. Menim, da je Alen razumel in to sprejel. Nisem pa bil mediator med zvezo in Alenom,« je Klemen opisal za zdaj zaprto poglavje Alen Omić in reprezentanca. Klemen obžaluje tudi, ker ni Eda Murića, s katerim je bil v zadnjih tednih nenehno v stiku, Zoranu Dragiću pa želi, da bi v turškem Anadolu Efesu pokazal, da je bil v Milanu po nepotrebnem na stranskem tiru.

Kamor ga bo Rado poslal

Na evropskem prvenstvu je bil Klemen tisti stric iz ozadja, ki je iz tekme v tekmo dobival veljavo in prispeval velik delež k uspehu reprezentance. »Tu sem, da pomagam. Igral bom tam, kjer me bo selektor Rado Trifunović potreboval,« je jasno Klemnovo sporočilo, podobno pa razmišljajo drugi igralci. Prepelič se najbolje znajde na poziciji branilca strelca. Prepričan je, da imamo v ekipi tako dobre organizatorje igre (Luka Rupnik, Matic Rebec, Žan Mark Šiško), da Klemnova pomoč ne bo potrebna. O tekmecih ne ve veliko. Če že mora izbirati, potem malo bolje pozna Špance. »Spremljam mednarodno ligo VTB, kjer igra beloruski Minsk. Vem, da je javnost tekmo proti Belorusom že odkljukala. A ne bo lahko. Danes vsi igrajo košarko, tudi Belorusi imajo svoje želje. Naša naloga je, da jih prizemljimo na začetku tekme,« je jasen in odločen Prepelič, ki se veseli tudi gostovanja v Španiji, ki bo, tako opozarja Klemen, kljub težavam in sporu na relaciji FIBA–evroliga zbrala spoštovanja vredno ekipo. 


Na Realovem seznamu želja

Prepelič ni zanikal, da se je madridski Real po koncu evropskega prvenstva resno ogrel zanj. »Precej se piše, veliko je stikov in govoric. Nekaj pa je na tem. A če bi se kaj zgodilo, ne bi bil več v Parizu,« je še dodal 25-letni košarkar.




 

Deli s prijatelji