LIGA PRVAKOV

Niso tiktakali kot švicarska ura, a Švicarji so le padli

Objavljeno 27. november 2017 11.34 | Posodobljeno 27. november 2017 11.36 | Piše: Marko Uršič

Gorenje v rokometni ligi prvakov strlo Kadetten.

Kapetan Niko Medved in Gorenjevi rokometaši so se tokrat rezultatsko dvignili nad Švicarje. Foto: Blaž Samec

VELENJE – Rokometaši Gorenja so v 9. krogu skupine C lige prvakov v domači Rdeči dvorani igrali kot muhasto vreme v Šaleški dolini. V sobotnih večernih urah je v Velenju dež kar sipalo z neba, malce pred četrto zjutraj v nedeljo pa je začelo snežiti. Sneg je nato ponehal, a pozneje spet pokazal, da je tu zimski čas. Gorenjevi fantje pa so po izgubljenem prvem polčasu (10:11) proti švicarskemu šampionu Kadettnu iz Schaffhausna v drugem le strli rokometaše iz dežele sira, čokolade in ur, končni izid je bil 27:21. Od 27 zadetkov sta jih najboljša strelca os Rok Ovniček in kapetan Niko Medved dosegla po pet, gostu Andriji Pendiću so v statistiko zapisali sedem zadetih mrež iz strelov. Velenjčani imajo v boju za uvrstitev na prvi dve mesti, ki vodita v dodatne boje spodnjega dela lige prvakov za preboj v osmino finala elitnežev, vse v svojih rokah.

Vodi Skjern s 14 točkami pred Gorenjem (12) in Ademarjem (10). V zadnjem krogu bodo ose gostovale pri vodilnih Dancih, Ademar pa bo igral pri norveškem Elverumu. Če bodo izbranci trenerja Željka Babića pokorili vikinški Skjern, bodo prvi v skupini, neodločen izid jim prinaša drugo mesto in napredovanje, če bodo izgubili, pa bo za preboj v dodatna dvoboja potrebno tudi to, da bo Ademar izgubil ali remiziral svojo zadnjo tekmo, saj ima glede na Gorenje boljšo razliko v zadetkih v medsebojnih srečanjih. Veliko teorije torej, sobotna praksa s Kadettnom pa po rokometni kakovosti ni mogla povsem zadovoljiti strokovnjakov in gledalcev.

Z žogo spet izvajal čarovnije

Velenjčani so prešli v vodstvo s 4:0, kako dobra je bila domača obramba, pa pove podatek, da so Švicarji svoj prvi gol dosegli po 8 minutah in 57 sekundah igre, iz najstrožje kazni je zadel Manuel Liniger. Sledil je padec, a v drugem delu so ose stvari z odličnim Klemnom Ferlinom v vratih postavile na svoje mesto.

»Težko je vseh šestdeset minut tekme držati tako visok ritem igre, kot je bil na začetku. Eden od razlogov je tudi v tem, ker sem v določenem trenutku zamenjal postavo, saj sem vedel, da si zmage ne moremo pribojevati že v prvem polčasu. Moči igralcev sem v bistvu čuval za drugi polčas, kar se je v končnici pokazalo za pravo potezo. V ligi prvakov je zelo težko biti stalno v prednosti, saj so to ekipe, ki so odlične, kot trener menim, da je to normalno. Močna obramba je naša specialiteta, ko jo pravšnje odigramo, plus še s Ferlinom, postanemo nevarna ekipa, ki lahko premaga tudi boljše ekipe, kot smo sami,« je obramba že stalnica v besedah Gorenjevega trenerja Željka Babića. »Po odličnem začetku nismo bili dovolj trdni v obrambi. Preveč zadetkov smo prejeli skozi sredino. To moramo izboljšati, pomembni sta končnica in seveda zmaga. To je liga prvakov, na vsaki tekmi se gre na nož,« je ocenil Rok Ovniček, ki je tudi tokrat z žogo izvajal prave čarovnije. Zaradi bogate igralske zgodovine je prav, da je svoje dodal še Matjaž Brumen, tudi o nihanjih med igro: »Manjka nam nekaj izkušenosti, da temu tako rečem, a zmagi se ne gleda v zobe. Lahko bi malce lepše oziroma bolje igrali predvsem zaradi navijačev, a pokazali smo, da smo boljša in bolj kakovostna ekipa. Žal mi je, da nismo zmagali že v Švici, ampak na Dansko se gremo borit in bomo videli, kaj bo. Glede števila podaj na moje desno krilo je potreben timing, kdaj podati in kdaj ne. Veš, da je nekdo v polnem naletu, takrat mu podaš, ne pa da čakaš do zadnje sekunde. S tem se borimo že nekaj časa, menim, da je to največja težava.«

Sin nekdanjega slovenskega selektorja

Pet zadetkov za Kadetten je – zanimivo – dosegel Nik Tominec, sin nekdanjega slovenskega selektorja Matjaža Tominca, temu je Švica drugi dom. »Na začetku smo bili slabi v napadu, a smo se vrnili v tekmo. Imeli smo kratko klop, zaradi rdečih kartonov smo izgubili še krožna napadalca Lucasa Meisterja in Johana Kocha. Da ne govorim, kdo nam manjka, od Gaborja Csaszarja in Zorana Markovića naprej. Dokaj dolgo smo se borili, škoda je, da se nismo do konca. Gorenje se je v zadnjih desetih minutah odlepilo in na našo žalost zasluženo zmagalo. Čeprav nam ta zmaga ne bi pomenila ničesar, vseeno želiš v ligi prvakov zmagati ter v čim boljši luči predstaviti svoj klub in priimek,« je omenil Nik Tominec. 


Koper v skupinski del

Rokometaši Kopra 2013 so na povratni tekmi 3. kroga pokala EHF s 27:21 (15:9) premagali poljsko ekipo Gwardia iz Opol in se uvrstili v skupinski del tega tekmovanja. Koprska zasedba je namreč na prvi tekmi izgubila s 25:30.


 

Deli s prijatelji