PLEZANJE

Kljub slabši formi bo napadla vrh

Objavljeno 28. junij 2017 10.20 | Posodobljeno 28. junij 2017 10.21 | Piše: Marko Uršič

Plezalce čaka EP v težavnosti Slovenija s številnimi aduti.

Janja Garnbret bo v Italiji sproščeno plezala po novo odličje.

Ljubljana – Dolomiti bodo prava kulisa za evropsko prvenstvo v težavnostnem plezanju, ki bo v petek in soboto. Campitello di Fassa ga gosti, na previsno steno pa se bo podalo tudi enajst slovenskih športnih plezalcev in plezalk. Žlahtna udeležba na EP v preteklosti bi lahko dobila novo nadaljevanje, saj Janja GarnbretMina Markovič in Domen Škofic zaradi mojstrskega plezanja vse doslej kar napeljujejo na sklepanje, da bo tudi v Trentinu uspešno. »Sezona v težavnosti se začenja prav z evropskim prvenstvom, doslej je bila osredotočenost le na balvane. V Campitellu smo tudi opravili dvodnevne priprave, tam je zanimiva, previsna stena.

Tekmovalcev ne bi obremenjeval, upam le, da bodo tekmovali po najboljših močeh,« je bil kar malce rezerviran športnoplezalni selektor Gorazd Hren. Tudi mlada adutinja Janja Garnbret vse vidi malce iz ozadja. »Ni pritiska, da moram zmagati, bolj sproščena bom, tako bo treba še plezati. Zadnja vrhunska sezona mi je dala veliko motivacije, ta naj se prenese tudi na tekmovanje. Lani sem dva, tri mesece trenirala le težavnost, letos sem zaradi balvanov v pripravah za evropsko prvenstvo vadila le dva tedna skupaj. Vseeno menim, da moja forma le ni tako slaba, a ni še takšna, kot je bila preteklo sezono.

Balvanska Bavarska

Sredi avgusta bodo športni plezalci in plezalke v Münchnu tekmovali še na evropskem prvenstvu v balvanih. Ti pa so poleg težavnosti in hitrosti oziroma kombinacij vseh treh disciplinna sporedu tudi za plezanje premiernih olimpijskih iger leta 2020 v Tokiu.

Če bom dovolj motivirana in če bom uživala, lahko odplezam tako dobro kot lani. Z mojo trenutno pripravljenostjo bi bilo lepo biti v finalu, pričakujem, da bom tam, nato pa se lahko zgodi marsikaj,« je ocenila Janja Garnbret, lanska svetovna prvakinja. »Raven plezanja se iz leta v leto dviguje, EP pa ima zaradi začetka sezone še dodatno težo,« je menila Mina Markovič, branilka naslova prvakinje z zadnjega EP leta 2015 v Chamonixu, tam je bila Garnbretova druga. Domen Škofic je imel več mesecev težave s poškodbo prstanca, tudi balvanskemu plezanju se je bolj posvetil. »EP ne jemljem nič drugače kot kakšno drugo tekmo. Forma sicer ni vrhunska, s prav takšnim plezanjem pa lahko vseeno pridem v finale in tam uživam v nastopu,« je razmišljal Škofic, ki še nima evropskega odličja

Deli s prijatelji