PLAVANJE

Hiter konec sezone povzroča skrbi selektorju

Objavljeno 10. julij 2017 12.20 | Posodobljeno 09. julij 2017 21.50 | Piše: Drago Perko

Gorazd Podržavnik s plavalci odhaja na SP v Budimpešto. Precej dela je imel s študentkama iz ZDA Nastjo Govejšek in Tanjo Oder.

Anja Klinar gre v izvrstni formi na SP. Foto: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Pri plavalcih je vse znano. Naši reprezentanti v klubskih sredinah brusijo formo za nastop na bližajočem se svetovnem prvenstvu, 17. po vrsti, gostila ga bo Budimpešta. Prva bo šla na mokro Špela Perše, ki se bo med 15. in 20. julijem pomerila v tekmah daljinskega plavanja na pet in deset kilometrov. Pri dekletih bo novi selektor Gorazd Podržavnik po 23. juliju v bazen poslal Anjo Klinar, Tanjo Oder, Gajo Natlačen in Nastjo Govejšek, pri fantih pa Johna Petra Stevensa in Martina Baua. Zadnji po pravilniku ni povsem izpolnil, to je treba priznati, visoko začrtane A-norme. »To je res. A ni razloga, da Bau ne bi potoval in uspešno nastopil. Kot ste že sami ugotovili, Plavalna zveza Slovenije je postavila ostre in zahtevne norme, to je do 16. mesta. Kar je manj, razumem kot neuspeh,« je jasen Podržavnik, ki ga dobri dosežki, sam ne meni tako, niso presenetili.

Minuli vikend je navdušila Anja Klinar. V Zagrebu je zmagala na 100 m delfin in na 800 m prosto.
16. mesto pričakuje plavalna zveza od potnikov na SP.

Brez panike pri Stevensu
»To še ni to. Potrebovala sva čas, da se navadiva drug na drugega. Poleg tega naju je ovirala še Martinova smola z boleznijo: vidi se, da ima še precej rezerv. Težko je nekoga spreminjati, če je 15, 20 let plaval na določen način,« je nadaljeval Podržavnik, ki ga ni zaskrbelo, ker je Stevens nekaj slabše plaval na odprtem prvenstvu Slovenije in Hrvaške na Reki. Naslednji vikend je že navdušil v Franciji. Precej več skrbi pa je imel selektor z dekleti. Medtem ko sta Klinarjeva in Natlačnova v tekmovalni formi, pa se težko napovedujejo dosežki študentk iz ZDA Tanje Oder in Nastje Govejšek. Domov se nista vrnili v zavidljivem stanju. V ZDA je vse podrejeno akademski izobrazbi in finalu plavalnega prvenstva NCAA. Na to opozarja Podržavnik, ki ne tarna, ampak išče rešitve. Šefi plavalne zveze so mu dali že januarja jasno vedeti, da nanj računajo na dolgi rok. »Tudi delo smo tako zastavili. Za nami je menjava generacij, nekaj udarnih plavalcev se je poslovilo. Prihaja nova generacija, ki premore nekaj zelo dobrih posameznikov,« sklene selektor. Stevens bo nastopil na 50 m in 100 m prsno, Bau na 400 m in 800 m prosto. Anja Klinar bo tekmovala na 400 m prosto in 200 m delfin, Tanja Oder in Gaja Natlačen na 1500 m in 800 m prosto, Nastja Govejšek pa na 50 m in 100 m delfin. 

Svetla slovenska perspektiva
Slovenija je na letošnjem mladinskem EP osvojila tri bronaste kolajne. Priplavale so jih Tina Čelik, Katja Fain in Neža Klančar.

 

Deli s prijatelji