JUDO

Fabjan vse do zadnjega okleval glede Trstenjakove

Objavljeno 19. junij 2017 12.32 | Posodobljeno 19. junij 2017 12.36 | Piše: Miha Šimnovec

Na evropskem pokalu v Podčetrtku od Slovencev najvišje Matjaž Trbovc.

Marjan Fabjan se lahko še vedno zanese na svojo desno roko Urško Žolnir. Foto: Leon Vidic

LJUBLJANA – Z dvodnevnim tekmovanjem za evropski pokal se je včeraj v Podčetrtku iztekel največji vsakoletni turnir na slovenskih tatamijih, na katerem je za najboljšo uvrstitev okrnjene domače vrste poskrbel Matjaž Trbovc z drugim mestom v kategoriji do 66 kilogramov. Judoist kluba Z'dežele Sankaku je na poti do srebrne kolajne premagal Nemca Leona Philippa (10:0) in Manuela Scheibla (7:0), Francoza Francka Verneza (7:0) in Rusa Jegorja Mgdsjana (10:0), edini poraz pa mu je po hudem boju v finalu zadal Francoz Kevin Nanor (0:10). V Cancunu so pod streho spravili veliko nagrado Mehike (z denarnim skladom v višini 100.000 ameriških dolarjev), na kateri so se petouvrščenim Anji Štangar (do 52 kg), Andreji Leški (do 63 kg) in Andražu Jerebu (do 66 kg) kolajne le za malo izmuznile iz rok.

 

Uspehi Tine Trstenjak niso samoumevni. Za njimi je veliko trdega dela, treba je tudi paziti, da je ne izčrpamo.

V znanem letoviškem mestu na polotoku Jukatan se je prvič po lanskem podvigu na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, kjer si je s strganimi križnimi vezmi v desnem kolenu izbojevala bronasto odličje, sinoči z elitno konkurenco spoprijela tudi Ana Velenšek, ki se po novem bori v težki kategoriji (nad 78 kg). »Med Aninim okrevanjem po operaciji sva dolgo nihala, v kateri kategoriji bo nadaljevala športno pot. Ker imam do 78 kilogramov že njeno polsestro Klaro Apotekar, sva se slednjič odločila, da bo poskusila v težki. Če pa Klari ne bo šlo, se bo Velenškova v (pred)olimpijski sezoni 2019/20 spustila nazaj v poltežko,« je pojasnil trener Marjan Fabjan, ki si je za krstni nastop Velenškove na turnirju za svetovni pokal v kategoriji nad 78 kilogramov predvsem želel, da bi se vrnila domov cela in zdrava. Podobno željo je imel tudi glede Tine Trstenjak (do 63 kg), ki se skupaj s klubskimi kolegi Apotekarjevo, Adrianom Gombocem (do 66 kg) in Miho Žgankom (do 90 kg) poti na mednarodnih pripravah na Japonskem. Ker pa je evropska, svetovna in olimpijska prvakinja nedolgo tega obnovila poškodbo pljučne mrene, je do zadnjega okleval, ali bi jo sploh poslal na trening v domovino juda. Po temeljitem razmisleku je 26-letni Celjanki vendarle prižgal zeleno luč za pot v deželo vzhajajočega sonca, saj je presodil, da je dovolj izkušena in bo znala (po)paziti nase, po drugi strani pa bo – ker se ne more boriti na vso moč – pred Japonci, Korejci, Francozi, Nemci in drugimi, ki snemajo vsak Tinin korak, 'skrila' pomembne podatke, tako da ne bodo mogli dobro proučiti njenega načina borbe. »A naj vas pomirim: poškodba Trstenjakove ni huda, zato njen nastop na svetovnem prvenstvu čez dobra dva meseca v Budimpešti ni vprašljiv, bi vas pa rad vseeno opozoril, da Tinini uspehi niso samoumevni, kot mislite. Za njimi stoji veliko trdega in premišljenega dela, treba je tudi paziti, da je ne bi izčrpali,« je poudaril celjski strokovnjak, ki prav zaradi poškodbe Trstenjakove, ki se bo, mimogrede, po novem –tako kot Velenškova – vozila s sponzorskim suzukijem ignisom, ni želel dati (še) nobene napovedi, kar zadeva letošnji glavni vrhunec v judu.

 

Na odru Trbovc in Štarkel

Ob srebrnem Matjažu Trbovcu se je v Podčetrtku, kjer so izkušnje nabirali tudi judoisti, ki se bodo dokazovali na septembrskem mladinskem evropskem prvenstvu v Mariboru, na zmagovalni oder povzpel bronasti David Štarkel (do 60 kg). Do uvrstitev so se od naših dokopali še Kristina Vršič (do 48 kg), Anka Pogačnik (do 70 kg) in Zala Komat (nad 78 kg), ki so zasedle 7. mesta, ter devetouvrščeni Jan Kern (do 73 kg), Jesenko Četić in David Kukovica (oba do 90 kg). Na turnirju je sicer sodelovalo 337 tekmovalcev iz 30 držav.

 

Deli s prijatelji