FORMULA 1

Vettlu grozi še dodatna kazen

Objavljeno 27. junij 2017 11.57 | Posodobljeno 27. junij 2017 12.00 | Piše: Miha Šimnovec

Lewis Hamilton zagrozil, da je boj v formuli 1 odprt.

Verjetno nihče ni pričakoval, da bodo v Bakuju na zmagovalnem odru stali Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas in Lance Stroll. Foto: Reuters

LJUBLJANA – Velika nagrada Azerbajdžana, na kateri je imel voznik varnostnega avtomobila Bernd Mayländer toliko dela kot že dolgo ne, zaradi številnih manevrov, takšnih in drugačnih, verjetno niti največjih kritikov formule 1 ni pustila ravnodušnih. Najbolj nasmejani so bili na koncu vsi trije udeleženci slovesne razglasitve najboljših: Avstralec Daniel Ricciardo (Red Bull) se je z 10. startnega položaja prebil do prve zmage v sezoni in skupno pete med elito, Finec Valtteri Bottas (Mercedes) je po trku z rojakom Kimijem Räikkönenom (Ferrari) že po nekaj zavojih zdrsnil na rep kolone, v nadaljevanju nadomestil krog zaostanka in prav v zadnjih metrih prehitel v tistih trenutkih še drugega Kanadčana Lancea Strolla (Williams), ki si je s tretjim mestom kot najmlajši novinec doslej pri osemnajstih letih pridirkal uvrstitev na zmagovalni oder.

A bolj kot o njih so spremljevalci najhitrejšega cirkusa še včeraj premlevali dogodek iz 20. kroga, ko je Sebastian Vettel z očitno že preveč poskočnim Ferrarijevim vrancem med vožnjo za varnostnim avtomobilom trčil v zadek Mercedesove srebrne puščice takrat še vodilnega Lewisa Hamiltona. A to še ni bilo vse; med jeznim kriljenjem z rokami, s čimer je hotel 32-letnemu Angležu nazorno pokazati, kaj si misli o njegovem zaviranju, je tri leta mlajši Nemec za hip pozabil na krmilo in dirkalnik najhujšega tekmeca s svojim bolidom zadel še s strani. Zaradi nevarne vožnje so komisarji Vettla kaznovali z desetsekundnim postankom v boksih, tako da je bilo na koncu četrto mesto največ, kar je lahko izvlekel v Bakuju. V cilj je pridrvel tik pred Hamiltonom, ki je moral do mehanikov zaradi iztaknjene vratne zaščite, kar ga je stalo zanesljivo zmago. Po koncu razburljive preizkušnje sta si imela vodilna dirkača v leto- šnjem prvenstvu – razumljivo – veliko povedati, seveda najprej prek medijev. »Če želiš biti spoštovan, moraš znati izkazati spoštovanje. Očitno ga pri Sebastianu, ki je tokrat pokazal svoj pravi obraz, ni več. Boj je odprt!« je bentil angleški šampion in nato večkrat ponovil, da se je Vettel s svojo potezo osmešil, smešna pa je bila po njegovem tudi kazen, ki jo je prejel. Zmajeval je tudi zvezdnik iz Heppenheima. »Lewis je premočno stopil na zavoro, zaradi česar se nisem mogel izogniti trku. Kar je storil, je bilo povsem nepotrebno. Če so kaznovali mene, bi morali tudi njega,« se je jezil Vettel, ki mu sicer grozi še dodatna kazen. Odločitev o njej bo padla najpozneje do naslednje dirke, ki bo na sporedu 9. julija v nam bližnjem Spielbergu v Avstriji.

Vettel še povečal vodstvo

Sebastian Vettel se je s četrtim mestom še utrdil na vrhu skupne razvrstitve, v kateri ima po osmih dirkah (od dvajsetih) 14 točk naskoka pred Lewisom Hamiltonom. Tretjeuvrščenega Valtterija Bottasa od 29-letnega Nemca loči že 42 točk. Sledita Daniel Ricciardo in Kimi Räikkönen, ki zaostajata za 61 oz. 80 točk.

 

Deli s prijatelji