RELI

Tanak: Zdaj lahko zmagam kjer koli

Objavljeno 21. avgust 2017 19.44 | Posodobljeno 21. avgust 2017 19.45 | Piše: Gregor Pavšič
Ključne besede: reli

Reli svetovnega prvenstva v Nemčiji je presenetljivo dobil Estonec Ott Tanak. Vodilni v SP Sebastien Ogier je bil tretji, popolna prevlada ekipe M-Sport.

Tim Novak je dobro zastopal slovenske barve na reliju v Nemčiji. Foto: Uroš Modlic

LJUBLJANA – Letošnje še posebno težke razmere je na reliju za veliko nagrado Nemčije presenetljivo najbolje obvladal mladi Estonec Ott Tanak (M-Sport), ki v skupni razvrstitvi relija ni bil nikoli slabši kot drugi. Ko je vodstvo prevzel na sedmi hitrostni preizkušnji, do cilja ni več storil napake. »Neverjeten rezultat, velika zmaga zame in za moštvo. V primerjavi s tekmeci smo dobili veliko pomembnih točk. Zdaj vem, da lahko zmagam kjer koli,« se je veselil druge zmage v sezoni.

Drugi je bil Norvežan Andreas Mikkelsen (Citroën), tretji pa Francoz Sebastien Ogier (M-Sport). M-Sport vodi tako v razvrstitvi svetovnega prvenstva voznikov (z Ogierjem) kot v razvrstitvi moštev. Za razplet prvenstva bi bil lahko nemški reli celo ključen. Pred startom sta bila Ogier in njegov prvi izzivalec Thierry Neuville (Hyundai) povsem izenačena, toda Belgijcu je na prvi sobotni hitrostni preizkušnji nenadoma odpadlo zadnje levo kolo. Neuville se je držal za glavo, ko je videl polomljeno podvozje. V zanj usodnem ovinku ni zadel večje skale ali znamenitega hinkelsteina, ki na vojaških poligonih ustavlja pobegle tanke.

Neuville je Nemčijo zapuščal brez točk, v skupnem seštevku za Ogierjem zaostaja za 17 točk. Težak asfaltni reli v Nemčiji je do cilja zelo uspešno pripeljal tudi Slovenec Tim Novak. Skupaj z nemško sovoznico že drugo leto vozi v nemškem pokalu Opel Adam. V sklopu relija za SP so odpeljali dve preizkušnji pokala. Novak je v prvi osvojil peto, v drugi pa tretje mesto (za stopničkami je zaostal manj kot 10 sekund), dobil pa je tudi eno izmed hitrostnih preizkušenj. Na startu je bilo v njegovem pokalu 25 posadk. 

Deli s prijatelji