SPIDVEJ

Potrebuje le hiter, konkurenčen motor

Objavljeno 22. november 2017 08.22 | Posodobljeno 22. november 2017 08.24 | Piše: Marko Uršič

Matej Žagar je v letošnji sezoni odlično finiširal. Za novo pa bo trdo delal in stremel še višje.

Matej Žagar si želi biti tudi v naslednji sezoni v ospredju tekmovalne elite. Foto: Borut Cvetko

LJUBLJANA – Matej Žagar je v izbrani večerni obleki blestel na razglasitvi slovenskega motošportnika letošnjega leta v ljubljanski Festivalni dvorani. Leta 2017 pa je blestel tudi na spidvejskih stezah; v skupnem seštevku svetovnega prvenstva je zavzel sedmo mesto in si neposredno zagotovil udeležbo v eliti tudi v prihodnji sezoni, zmagal pa je na dveh zaporednih velikih nagradah, na nemški v Teterowu 9. septembra in 23. na švedski v predmestju Stockholma v Solni. Na VN Velike Britanije v keltsko-valižanskem Cardiffu pa si je privozil tretje mesto. Vsega skupaj ima 34-letni Ljubljančan pet zmag med elitno konkurenco, ob letošnjih še tiste iz Tampereja (2014) ter Varšave in Gorzova (obe leta 2015). Začetek sezone 2017 ni bil najboljši, a je Matej Žagar odlično finiširal. »Točno tako, kot ste povedali. Na uvodu sem se lovil z motorjem, z agregati, ko smo to uredili, pa je bilo v redu. Zadovoljen sem s svojimi vožnjami in s tem, kar počnem na stezi, potrebujem le konkurenčen, hiter motor, nato, sem stoodstotno prepričan, bo sledil dober rezultat. O kakšnih spremembah v ekipi za zdaj ne razmišljam, motorje mi sicer pripravljata Anglež in Šved,« je navrgel kar šestnajstkratni zaporedni slovenski državni prvak, niz traja že od leta 2002. Klubsko nastopa v Sloveniji za AMTK Ljubljano, na Poljskem, tam spidveju rečejo żużel, za Wlokniarz iz Čenstohove, njegove švedske barve so Smederne iz Eskilstune.

»Tudi klubsko ni za zdaj nobene spremembe, morebiti bo to res pravi ključ do uspeha. Cilj v novi sezoni pa bo zagotovo biti višje, trdo je treba delati in stremeti za tem,« spidvejskim sotekmovalcem kani tudi leta 2018 mešati štrene. Zadnji dve sezoni svetovnega prvenstva sta se sicer začeli na krškem stadionu, imenovanem po kmečkem uporniku Matiji Gubcu, kjer je Žagar že leta 2005 pridirkal na tretje mesto. Nato ni bilo več stopničk, bo pa prihodnje leto drugače. Vsaj po tem, v katerem časovnem terminu bo dirka v Krškem. Spet bo namreč septembra, tokrat 8. 9. 2018, bo pa to po vrstnem redu osma dirka od enajstih na koledarju. Torej bi Matej Žagar po kakovostni sezoni rezultatski vrhunec lahko dosegel pred domačimi gledalci in si znova privozil stopničke, ki jih pred domačimi navijači med elito čaka že več kot desetletje. »Bomo videli, kaj bo prinesla sezona, upam, da bo res tako,« je sklenil najboljši slovenski spidvejist. 


Krško v stari termin

Koledar svetovnega prvenstva v spidveju za leto 2018: 12. maj – Varšava (VN Poljske), 26. maj – Praga (VN Češke), 30. junij –​ Horsens (VN Danske), 7. julij –​ Hallstavik (VN Švedske), 21. julij – Cardiff (VN Velike Britanije), 11. avgust –​ Malilla (VN Skandinavije), 25. avgust –​ Gorzov (VN Poljske), 8. september – Krško (VN Slovenije), 22. september –​ Teterow (VN Nemčije), 6. oktober –​ Torun (VN Toruna), Melbourne – VN Avstralije (datum še ni določen).




 

Deli s prijatelji