VELIKA NAGRADA MALEZIJE

Po veliki smoli Lewisa Hamiltona je Nico Rosberg še bližje naslovu

Objavljeno 03. oktober 2016 11.00 | Posodobljeno 03. oktober 2016 11.00 | Piše: Damir Gorjanc

Na asfaltu v Sepangu so rdeči biki prvič po letu 2013 prišli do dvojne zmage. Na poti do nje je bil tudi Lewis Hamilton, vendar mu jo je zagodel motor, Britanec pa je prst krivde za težave usmeril v svoje moštvo.

Lewis Hamilton je lahko le nemočno parkiral svoj bolid. Foto: AP

MALEZIJA – Zmagovalec dirke formule 1 za veliko nagrado Malezije Daniel Riccirado (Red Bull) je obdržal tradicijo in zdaj vsako zmago proslavlja s pitjem šampanjca iz svojega dirkaškega čevlja. Tokrat je v pitje iz nenavadnega kozarca prisilil še drugouvrščenega moštvenega tekmeca Maxa Verstappna (Red Bull) in tretjega Nica Rosberga (Mercedes), ki se je ob požirku penine kar precej nakremžil. Potnemu čevlju ni ušel niti šef moštva Christian Horner, ki je prejel pokal za konstruktorsko zmago.

Vettlu je bilo žal

V soparnem in vročem Sepangu je s prvega startnega mesta najbolje začel aktualni svetovni prvak Lewis Hamilton (Mercedes), za njim pa se je peljal Rosberg. Odličen start je uspel Sebastianu Vettlu (Ferrari) s petega položaja, vendar je precenil svoje sposobnosti in s prednjim kolesom trčil v Rosberga, ki ga je zavrtelo in moral je počakati, da prav vsi dirkači zapeljejo mimo, nato pa je nadaljeval z zadnje pozicije. Vettlu je utrgalo kolo in dirke za rdeč dirkalnik je bilo konec. Vodstvo tekmovanja ga je že kaznovalo, naslednjič bo Vettel začel s tri mesta slabšega položaja, kot si ga bo priboril na kvalifikacijah. »Uspel mi je dober start, prehitel sem že Verstappna, potem pa trčil v Nica. Zelo mi je žal, da sem mu pokvaril dober začetek in ga porinil na začelje,« se je kesal Vettel. Hamiltonu je bila pot do zmage odprta, saj sta Ricciardo in Verstappen lahko le nekaj krogov sledila letečemu Britancu. Rosberg je imel pred dirko osem točk prednosti v točkovanju za naslov prvaka pred Hamiltonom, ki pa bi se ob Britančevi zmagi prelevila v zaostanek. Rosberg je kot za šalo prehiteval počasnejše tekmece in v devetem krogu je bil že na desetem mestu. Z zgodnjim postankom v garažah in menjavi pnevmatik je zarezal v prednost tistih, ki so bili uvrščeni višje.

Za pokojnega Francoza

»To zmago želim posvetiti Julesu. Dolgo sem čakal trenutek, da mu lahko to posvetim. Po njegovi nesreči se je moje življenje spremenilo. Zdaj bolj cenim vse in sem hvaležen za to, kar imam,« je Ricciardo razkril, da je včerajšnji uspeh v spomin na leta 2015 umrlega voznika F1 Julesa Bianchija. Francoz se je poškodoval leta 2014, ko je na dirki za veliko nagrado Japonske trčil v bager.

Kazen za Rosberga

Tudi Verstappen je s tretjega mesta pridobil z zgodnjim postankom in v 21. krogu od 56, ko je Hamilton zavil na svoj prvi postanek, prešel v vodstvo. Rosberg je bil v tem trenutku že na petem mestu, le nekaj sekund za Kimijem Räikkönenom (Ferrari). Rosberg je 11 krogov pozneje, ko ni mogel ujeti Räikkönena, zavil v garaže po svežo obutev in s šestega lovil prepotrebne točke v boju za naslov prvaka. Krog zatem je bil peti in je že dihal za ovratnik Fincu, ki mu ni mogel ubežati v 38. krogu. Rosberg ga je s prehitevanjem presenetil v enem izmed ovinkov, pri tem pa trčil v rdeči bolid. Komisarji dirke so mu prisodili kazenski desetsekundni pribitek, kar je pomenilo, da je moral Rosberg še dodatno spodbosti konje v boju za četrto mesto, saj je Räikkönen zaostajal zgolj šest sekund.

Prvič po letu 2013

Red Bull je slavil prvo dvojno zmago po VN Brazilije leta 2013, Ricciardo pa četrto v karieri, n prvo po VN Belgije 2014.

Kdo nagaja Hamiltonu?

Petnajst krogov pred ciljno črto se je po radijski zvezi oglasil Hamilton. »O ne, ne, ne,« je tarnal iz bolida, ko so mu ognjeni zublji po eksploziji pogonskega agregata požgali sanje o vnovični zmagi in prevzemu vodstva v skupnem seštevku, po dirki pa se je čudil nad eksplozijo. »Nekaj ni v redu. To je bil popolnoma nov agregat, z njim sem odpeljal le eno dirko. Ne morem verjeti, da je osem dirkalnikov z Mercedesovimi agregati, vendar se kvarijo samo moji. Nekaj ni prav, pa vendar kaj dosti ne morem storiti. Kar lahko storim, je to, da pozabim Malezijo in nadaljujem v takšnem slogu, kot sem vozil do odstopa, in upam na najboljše,« je Britanec namignil na zaroto. Rosberg je nizal hitre kroge in povečeval prednost pred Räikkönenom, ko si je pet krogov pred ciljem z več kot desetsekundno prednostjo pred Fincem zagotovil stopničke in čevelj šampanjca. Rdeča bika sta imela prosto pot v boju za prvo mesto, saj je Verstappna od vodilnega Ricciarda ločila zgolj sekunda, vendar sta bila ob virtualnem varnostnem avtomobilu oba hkrati poklicana na menjavo pnevmatik. Ricciardu so kar iz garaž dodelili prvo mesto, ko je Verstappen pri postanku izgubil pet sekund, drugouvrščeni mladenič pa je premogel toliko pameti, da je upošteval posreden ukaz multi 21. Prav v Maleziji se je pred tremi leti zgodil incident ob neupoštevanju moštvenih ukazov o neprehitevanju med moštvenima tekmecema. Tudi takrat sta bila glavna akterja dirkača rdečih bikov, le da ukaza multi 21 ni upošteval Vettel in je prehitel vodilnega Marca Webbra. Do konca sezone je le še pet dirk in naslednja bo že konec tedna v deželi vzhajajočega sonca v Suzuki.

Deli s prijatelji