FORMULA 1

Nico Rosberg obranil naskok in se zapisal med nesmrtne kot oče

Objavljeno 28. november 2016 12.22 | Posodobljeno 28. november 2016 12.24 | Piše: Damir Gorjanc

Lewis Hamilton se je v Abu Dabiju sprijaznil s Pirovo zmago, potem pa čestital moštvenemu kolegu. Formulo 1 zapuščata Jenson Button in Felipe Massa.

Mercedes je osvojil tudi konstruktorski naslov, konkurenca mu je gledala v hrbet. Foto: AP

ABU DABI – Nico Rosberg je postal šele tretji Nemec, ki mu je to uspelo, potem ko sta se pred njim naslova najboljšega že veselila Sebastian Vettel (Ferrari) in Michael Schumacher. »To ni bila dirka, v kateri sem najbolj užival, sem pa vesel, da je vsega konec. Naslov prvaka posvečam moji ženi. Zdaj pa fantje v garaži prižgite radio in dajte glasbo bolj na glas, saj se začenja zabava,« je v ekstazi po osvojitvi prvega naslova svetovnega prvaka ukazal Rosberg. Namesto zmagovitega pokala je za svoje osvojeno drugo mesto, ki mu je prineslo naslov na zadnji dirki sezone, v znak slavja visoko v zrak dvignil kar Bernieja Ecclestona v prostoru za tehtanje in oddih, pred odhodom na oder za zmagovalce. »To so bile moje sanje iz otroštva in zdaj so se uresničile,« je Rosberg žarel od sreče, potem ko je zdržal vse pritiske zadnjih ovinkov preizkušnje v Abu Dabiju. Od leta 2006, ko se je pridružil formuli 1, je čakal, da se bo lahko okitil z naslovom, ki mu ga je zadnji dve leti pred nosom speljal moštveni tekmec Lewis Hamilton (Mercedes). Letos sta se vlogi zamenjali in je Britanec, ki ima v lasti tri naslove prvaka, lovil Rosberga, vendar se je na zadnji dirki moral zanašati tudi na Rosbegovo smolo in druge dirkače, ki bi novega svetovnega prvaka pahnili na mesta pod odrom za zmagovalce. Hamilton je svojo misijo izpolnil in zmagal v soju reflektorskih luči zalivske dirke, Rosberg pa je tudi do popolnosti izpolnil nalogo. Dirko je končal na najslajšem drugem mestu do zdaj, a za to drugo mesto se je moral še posebno potruditi, saj je ciljno črto prečkal le par metrov pred tretjeuvrščenim Vettlom in četrtim Maxom Verstappnom (Red Bull), ki bi mu lahko pokvarila počitnice po koncu sezone.

Napoved 
peklenskega vikenda

Hamilton je najbolje opravil s kvalifikacijami in kar prepričljivo odpravil drugega Rosberga, ki se ni pustil ustrahovati. V dirko je šel Britanec odločno, vendar se je zdelo, da si prav velike prednosti ne želi pridobiti, saj je prva peterica vozila v časovnem razmiku šestih sekund. Niti po prvih postankih se ni veliko spremenilo, le da je Rosberg svojo drugo pozicijo prepustil Verstappnu, ki je opravil zgolj en postanek, pa še tega precej pozno. Iz garaž je Rosberg prejel svarilo: »Zdaj je čas, da nekaj storiš z Verstappnom.« Novi svetovni prvak je odgovoril odločno: »Vem, zdaj moram mimo, to so kritični trenutki.« Potem ko se je zdelo, da se je Nemec prepustil taktiziranju in je poskušal le zapeljati na oder za zmagovalce, je z drznim manevrom prehitel Nizozemca, ki pa se tokrat ni odzval s toliko agresivnosti, kot je zanj značilno. Pustil je, da se interni dvoboj odvije neposredno z vodilnim Hamiltonom. Sledili so drugi postanki v garažah in v vodstvo je s taktiko enega postanka skočil Vettel.

Ohranil mirne živce

Vodilni možje Mercedesovega moštva so bili prilepljeni na monitorje, ki so spremljali vitalne informacije dirkalnikov, pa tudi na sedežu moštva v Brackleyju je nekaj učenih glav spremljalo vsak gib dirkaških senzorjev. In da je bila zadnja dirka res nekaj posebnega ter je spomnila na tisto lepo zanimivo obdobje, ko so še dolivali gorivo in imeli dva opremljevalca pnevmatik, je z enim postankom poskrbel Vettel. S kompletom super mehkih gum je zadnjih petnajst krogov letel po stezi in s šestega mesta štiri kroge pred ciljem, pridirjal na tretjega za Rosberga. Manj kot sekunda ju je ločila in Vettel je lahko uporabljal gibljivo zadnje krilce. Hamilton je toliko upočasnil vožnjo, da mu je uspelo upočasniti tudi Rosberga, da sta ga dohitela tako Vettel kot tudi Verstappen, trojica pa je za Britancem zaostajala zgolj štiri sekunde. »Če hočeš zmagati, moraš pritisniti na plin, to je navodilo,« je tehnični direktor Mercedesa Paddy Lowe ukazal Hamiltonu, na kar pa se je odzval po svoje: »Saj je vseeno, ko pa je Nico za menoj.« Do ciljne črte dirkališča Jas Marine v Abu Dabiju je Rosberg trepetal za stopničke, a ohranil hladne živce in zbranost. V nasprotnem primeru ni bil vreden naslova, ko je nekaj zadnjih dirk predvsem taktično zadržal prednost v skupnem seštevku, tokrat pa pri ključnem trenutku dirke – prehitevanju Verstappna – dokazal, da ga je kar nekaj med nogama. Hamilton je s svojim pogledom užaljenega otroka težko sprejel poraz, čeprav nihče ne bi bil prav srečen, ker mora dirkaško krono predati iz svojih rok. Veliko je zamudil na začetku sezone, ko se je v balkanskem slogu – lako čemo – sprehajal z ene družabne prireditve na drugo pri tem pa malo pozabil, da ima v Rosbergu v enakem avtomobilu močno konkurenco. Resnici na ljubo ga je večkrat izdala tudi tehnika, prebudil pa se je šele v drugi polovici sezone, ko je pokazal, zakaj je bil zadnji dve sezoni nepremagljiv. »Želim se zahvaliti moštvu in moji družini. Seveda čestitam tudi Nicu – novemu svetovnemu prvaku,« je v izjavi po koncu dirke izustil Hamilton, ki se bo poskušal do oropanega dostojanstva dokopati prihodnjo sezono. Do konca marca prihodnje leto se bo veselil Rosberg in celil rane Hamilton, ko se bo vse začelo znova.

Button in Massa še zadnjič

V ozadju boja za krono v sezoni 2016 sta se dva dirkača poslovila od karavane. Z včerajšnjo preizkušnjo sta kariero končala veterana, nekdanji svetovni prvak, Britanec Jenson Button (2009), in Brazilec Felipe Massa, ki nikoli ni bil prvak – bil pa je zelo blizu naslovu leta 2008 –, a se je v dolgih letih dirkanja prikupil številnim ljubiteljem tega športa s srčnostjo in nepopustljivostjo. Zadnja dirka v karieri se je končala z različnim uspehom; Massa je bil z Williamsom deveti in je zadnjič prišel do točk, Button pa je moral svojega mclarna zaradi tehničnih težav po 13 krogih zapeljati v bokse, kjer je končal svojo 305. dirko formule 1. Prav tako se poslavlja namestnik direktorja dirk Herbie Blash, ki je bil na tem položaju vse od leta 1995.


 

 

Deli s prijatelji