Plastična posoda smrdi

Plastika se hitro navzame trdovratnih vonjav, a na srečo jih lahko preženemo; pomagamo si lahko s kavo, kisom in celo sončnimi žarki.
Fotografija: Plastične posodice so priročne, a se hitro navzamejo neprijetnega vonja. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Plastične posodice so priročne, a se hitro navzamejo neprijetnega vonja. FOTO: Guliver/Getty Images

Plastične posodice so v domala vsakem gospodinjstvu nepogrešljive. Vanje shranjujemo ostanke hrane ali jedi, ki jih vzamemo s seboj na delo ali izlet.

A porozen material se hitro navzame neprijetnega vonja. Ta je zlasti izrazit, kadar na obrok v posodici pozabimo. Aroma, ki nas pozdravi tedaj, ko jo odpremo, nam ni v ponos, hkrati pa je tako trdovratna, da ji pomivanje na roke ali v pomivalnem stroju nista kos. Uporabiti moramo agresivnejše metode, katere pa so najučinkovitejše?

Najpreprostejšo možnost ponuja časopisni papir. Zmečkajte nekaj listov in jih zaprite v posodo ter počakajte čez noč, zjutraj jo le še operite.


Podobno lahko uporabite oglje. Nasujte ga v posodo, to dobro zaprite ter pustite čez noč, da bo vase vpilo tisto, kar vam povzroča sive lase.

Neprijeten vonj preženeta sok limone in jedilna soda. FOTO: Guliver/Getty Images
Neprijeten vonj preženeta sok limone in jedilna soda. FOTO: Guliver/Getty Images
Iz zadrege nam lahko pomaga jedilna soda. Zmešajte jo z vodo, da dobite gosto pasto, z njo natrite notranjost plastične posode in počakajte čez noč, tudi dan ali dva, če je vonj res trdovraten. Posodico nato pomijte in po potrebi postopek ponovite.

Neprijetne vonjave nevtralizira tudi limona, z rezino sadeža natrite notranjost posode. Kavo uporabite enako kot oglje: zrna nasujte v posodo, zaprite in počakajte, da nase prevzame vonj. Še eno učinkovito živilo pri premagovanju neprijetnih vonjav je moka. Zmešajte jo z malo mlačne vode, z zmesjo obložite notranjost posode, počakajte čez noč in zjutraj operite.
Sončenje pride prav tudi posodicam. Tiste, katerih vonj spominja na pokvarjeno hrano, operite, postavite na sonce in počakajte, da sončni žarki iz njih posrkajo neprijetne arome.

Od smradu sta močnejša tudi sol in kis. Sol vsujte v posodo in pustite čez noč, podobno velja za kis, ki ga pustite vsaj par minut, kadar je zadrega trdovratnejša, čez noč, zjutraj odlijete in embalažo pomijete.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije