NIČ IZGUBLJENEGA

Se tudi vam kdaj zgodi? Kako rešiti preslano, presladko ali preveč pekočo jed

Včasih se zgodi, da med kuhanjem v jedi pristane preveč soli, sladkorja ali pekočih dodatkov. Na srečo ni nič izgubljenega.
Fotografija: Začimbe je treba dodajati počasi.  FOTO: Microgen/Gettyimages
Odpri galerijo
Začimbe je treba dodajati počasi.  FOTO: Microgen/Gettyimages

Eno od pravil kuhanja se glasi, da je začimbe treba dodajati počasi in jed vsakič pokušati ter se prepričati, da jih na koncu ni preveč.

A zgodi se tudi najboljšim in končni izdelek je lahko preveč začinjen. Na srečo s tem ni nič izgubljenega, kako popraviti preslano, presladko ali prekislo jed, razkriva portal 24 sata.

Če je jed preslana

Dodajte ji malo kisline, denimo soka limone ali limete oziroma kisa. Pomaga sladek dodatek: sladkor, med, javorjev sirup.

Če recept dopušča (pri kremnih juhah, rižotah, omakah, pire krompirju) dodajte malo mleka, smetane ali jogurta, vsi ti nevtralizirajo sol.

Obstaja še en preprost način: v preslano jed vrzite cel olupljen krompir, ta bo absorbiral odvečno sol. Po kuhanju ga odstranite.

Preslano jed lahko reši krompir.  FOTO: Thinkstock
Preslano jed lahko reši krompir.  FOTO: Thinkstock

Presladka jed

Dodajte kislino, denimo sok limone, limete ali malo kisa. Pomagajo sveže začimbe, tudi limonina lupina ali ščepec kajenskega popra.

Grenčine iz grenkega kakava nevtralizirajo sladkor, zato ta lahko reši zadrego. Odlična sta tudi smetana za kuhanje ali grški jogurt.

Preveč pekoča hrana

Če ste po pomoti dodali preveč čilija ali druge pekoče začimbe, njihov učinek ublažite s kislimi živili, kot so limona, kis ali paradižnikova omaka.

Pomagajo še, če se skladajo z okusom, kikirikijevo maslo, sezamova pasta, smetana ali sir blažjega okusa.

Učinek pekočih začimb ublažijo kisla živila. FOTO: Amarita/Gettyimages
Učinek pekočih začimb ublažijo kisla živila. FOTO: Amarita/Gettyimages

Prekisla jed

Prekisli jedi dodajte malo jedilne sode. Preveč izrazit okus lahko ublaži tudi sladkor.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije