ČREVESJE

Spravimo prebavo v pogon

Bolezni izvirajo iz črevesja, slišimo, zato poskrbimo za zdravo prebavo: jejmo doma pridelana živila, izogibajmo se vnaprej pripravljeni hrani in poskrbimo za dovolj gibanja.
Fotografija: Čeprav bi se najraje zvili v klobčič, strokovnjaki svetujejo gibanje.
Odpri galerijo
Čeprav bi se najraje zvili v klobčič, strokovnjaki svetujejo gibanje.

Če imamo težave s prebavo, se počutimo slabo. Prvi kazalnik, da smo se napačno prehranjevali, se kaže v stalno napetem in napihnjenem trebuhu. »Napihnjenost je posledica skupka dejavnikov, kot so slaba in nepravilna prehrana, prehitro prehranjevanje, uživanje tekočine med jedjo, pomanjkanje vode, stres, kajenje, uživanje alkohola in kofeina ter jemanje zdravil,« pravi Alja Dimic, prehranska terapevtka v Centru Holistic. Dodaja, da je napihnjenost lahko tudi posledica porušenega hormonskega ravnovesja, kakšne bolezni, kot so rak, ulcerozni kolitis, avtoimunska obolenja, intoleranca ali alergija na hrano.
Naš prebavni trakt je po površini največji organ v človeškem telesu, dogajanje v njem pa najintenzivnejše v celotnem organizmu. Prebava hrane ni edina naloga gastrointestinalnega trakta, je tudi najpomembnejši del imunskega sistema. Skoraj nemogoče je, da bi tako zapleteni sistem, ki ima za nameček povsem lastno zgradbo, deloval neslišno. Pa vendar naš prebavni trakt zmore prav to, oglasi pa se le takrat, ko nanj prežijo nevarnosti v obliki bolezni.

Za prebavo so odlične tudi zelenjavne juhe. FOTOGRAFIJE: GULIVER/THINKSTOCK
Za prebavo so odlične tudi zelenjavne juhe. FOTOGRAFIJE: GULIVER/THINKSTOCK

Dobro prežvečimo

Strokovnjaki se strinjajo: v črevesnem traktu je trilijon bakterij, ki so del črevesne flore in v postopku presnove prej ali slej naletijo tudi na kompleksne ogljikove hidrate. Ti so sestavni del predvsem pšeničnih otrobov, kapusnic in stročnic, iz katerih se najpogosteje tvorijo omenjeni plini. Ljudje, ki prisegajo na zdravo prehrano in uživajo veliko kosmičev in solate, utegnejo imeti s črevesnimi plini še posebno veliko težav. Zlasti neprijetno je, kadar se ti ne izločajo, temveč se zadržujejo v črevesju. Pojav imenujemo meteorizem črevesja, kaže pa se predvsem kot napihnjen trebuh. Nastanejo neprijetni krči, ki so lahko tudi boleči. Kaj storiti?
»Napihnjenost zaradi slabe prehrane lahko zelo preprosto odpravimo tako, da najprej začnemo uživati doma pridelano, ekološko hrano, da odstranimo vso prepakirano in zapakirano hrano, da ne pijemo gaziranih in drugih umetnih pijač, da ne kadimo in ne žvečimo žvečilk, da med seboj ne kombiniramo preveč različnih vrst hrane, da ne jemo hrane, ki vsebuje kvas, gluten, laktozo, kazein, histamin oziroma jo vsaj čim bolj omejimo. Odlično je, da se testiramo, na katero hrano smo alergični ali intolerantni, ter si glede na rezultate prilagodimo jedilnik. Zelo pomembno je tudi, da jemo počasi in jo dobro prežvečimo. Prav tako zelo priporočam uživanje zeolita, ki pomaga iz telesa odpraviti vse zastale strupe in toksine, ki se nabirajo znotraj črevesja,« pravi sogovornica.

Dobre začimbe in dišavnice

Ob vsem tem še zdaleč ni odveč iskanje odgovora na vprašanje, kako poskrbeti za dobro prebavo. »Čez dan popijte dovolj sveže vode, vsaj 30 minut na dan se hitro gibajte v naravi, uživajte ekološko zelenjavo in sadje, žitarice brez glutena, stročnice, semenke in oreške. Po kakšni pregrehi takoj popijte malo zeolita, vmešanega v toplo vodo, pred jedjo pa popijte kozarec vode z limono,« priporoča prehranska terapevtka. Dodaja še, da bomo za zdravo prebavo najbolje poskrbeli, če se bomo izogibali hrani, ki prebavo kvari in ji škodi. Med te izdelke spadajo mlečni izdelki, salame, paštete in druge predelane mesnine, izdelki s kvasom – vsi pekovski izdelki, rogljički, kruh. Škodijo ji tudi izdelki z glutenom: pšenica, pira, ječmen, rž, kamut. V skupino hrane oziroma izdelkov, ki naši prebavi škodijo, se uvrščajo tudi industrijske pijače, alkohol, nikotin in žvečilke.
Kaj pa hrana, ki nam pomaga, da se izognemo težavam, oziroma pomaga naši prebavi? »Peteršilj, meta, origano, kumina, lovor, janež, ingver, cimet in hladno stiskana olja – oljčno, laneno, konopljino. Za prebavo so odlične tudi zelje in zelnica, zelenjavne juhe, denimo špinačna in koprivna, pa šparglji, zelena in veliko sveže vode in voda z limono ter zeolit,« pravi Dimičeva.

Koristno gibanje

Nemalokrat zaradi težav s prebavo obiščemo zdravnika, ki preveri, ali se v našem telesu ne javljajo resne bolezni. Katere in kako jih preprečimo, sprašujemo prehransko terapevtko. »Ja, v naši prebavi prebiva večina celic imunskega sistema, zato pravimo, da bolezni izvirajo iz črevesja. Rak, bolezni imunskega sistema, alergije, vnetja, hormonske težave, tesnoba, depresija in pomanjkanje potrebnih vitaminov in mineralov lahko izvirajo iz težav s prebavo,« pojasni sogovornica in doda, da vse te težave lahko preprečimo ali vsaj omejimo z izbiro pravilne ter uravnotežene prehrane, z izogibanjem hrane, na katero smo intolerantni ali alergični, z opustitvijo uživanja močno predelane in industrijsko pripravljene hrane ter z uživanjem nekaterih dodatkov, kot je recimo zeolit.

Prebavi koristijo zelišča in začimbe.
Prebavi koristijo zelišča in začimbe.

Skratka, kadar nas v trebuhu tišči, smo napihnjeni ali imamo težave z vetrovi, nam misel na brezskrbno gibanje prav nič ne diši. Najraje bi se zvili v klobčič in počakali, da neprijetni občutki minejo. Toda to strokovnjaki odločno odsvetujejo: lenarjenje je namreč najslabša izbira. Če se želimo spet počutiti lahkotno svobodne, moramo prebavo spraviti v pogon. To se bo zgodilo, ko razgibamo celotno telo. Nekaterim bo koristila že vsakodnevna hitra hoja, ki naj traja od 20 do 30 minut. Primerni so tudi nekoliko bolj intenzivne vaje, tek, plavanje ali kolesarjenje. Poskrbimo za vsakodnevnih 15 minut katere izmed teh aktivnosti, in prebava bo prebujena. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije