OKUSNO

S kardamomom diši po praznikih

Za sladke in slane jedi, za kavo in čaj, vselej pričara praznični okus.
Fotografija: Kardamom je obvezna sestavina začimbne mešanice za kari. FOTO: Monticelllo/Getty Images
Odpri galerijo
Kardamom je obvezna sestavina začimbne mešanice za kari. FOTO: Monticelllo/Getty Images

Pred dnevi smo si v dobri družbi privoščili dobro kavo v enem od ljubljanskih lokalov. Povprašali smo po kavi s posebnim okusom in mladenka v predpasniku je predlagala kardamom. Zastrigli smo z ušesi, saj kardamom sicer povezujemo z eksotičnimi kuhinjami, najdemo ga denimo v kariju, a izbira se je izkazala za več kot odlično. Izjemen, poln in nekoliko osvežujoč okus je navdušil, smo pa pozneje izvedeli, da ga Arabci in Indijci v kavo redno dodajajo.

Doma v Indiji

Stroke pred uporabo stolčemo v možnarju. FOTO: Getty Images
Stroke pred uporabo stolčemo v možnarju. FOTO: Getty Images

Rastlina, iz katere pridobivajo začimbo, sicer izhaja iz Indije, Šrilanke in Gvatemale, ime je dobila po kardamonskem višavju v Indiji, spada pa v družino ingverjevk. Začimbo, ki jo odlikuje rahlo pikanten limonast okus, izostrena čutila pa v njem zaznajo tudi noto evkaliptusa, pridobivajo iz strokov, ki niso užitni, pobirajo pa jih ročno, pri čemer je zelo pomemben pravi čas obiranja, da začimba res razvije poln okus. Kardamom so uporabljale že stare civilizacije, v Indiji že pred 5000 leti, vendar sprva kot zdravilno snov in dišavo. Stari Egipčani so ugotovili, da žvečenje strokov osveži dah, stari Grki in Rimljani pa so ga uporabljali pri izdelavi parfumov. Kot začimba je izjemno cenjen, saj spada med najdražje na svetu, po tej plati ga lahko damo v isti koš kot žafran.

Dobro se dopolnjuje z okusi nežnih začimb, ki nakazujejo praznike, to so cimet, klinčki in zvezdni janež. FOTO: Esokolovskaya/Getty Images
Dobro se dopolnjuje z okusi nežnih začimb, ki nakazujejo praznike, to so cimet, klinčki in zvezdni janež. FOTO: Esokolovskaya/Getty Images

Kupimo lahko mletega ali v strokih, tako ga tudi dodajamo jedem. Stroke pred uporabo stolčemo v možnarju, ker so neužitni, jih lahko iz jedi poberemo, preden jo postrežemo. Pri količini bodimo previdni, saj je okus intenziven, še posebno pri mleti začimbi. Sicer pa je kardamom obvezna sestavina začimbne mešanice za kari, dobro se dopolnjuje z okusi črnega popra in kumina ter nežnih začimb, ki nakazujejo praznike, to so cimet, klinčki in zvezdni janež. Poda se v zelenjavne in mesne jedi, v katerih je dobrodošel tudi zato, ker izboljša prebavo maščob. Dodajamo ga k različnim marinadam za meso, z njim obogatimo riž in lečo, ki jo postrežemo kot prilogo. Lahko ga uporabimo za pripravo sladic, imenitno poživi pečena jabolka, hruške in sadne solate ter, kot smo videli, tudi kavo ali čaj.

V sladicah se dobro dopolnjuje z okusom pomaranč in kave, pečeni raci daje omamen vonj in pripomore k boljši prebavi tega mastnega mesa. Nepogrešljiv je pri pripravi raznih marinad, pikantnih pijač iz sadja in vina. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije