ŠMINKER

Lahki kolega

Objavljeno 28. november 2017 12.17 | Posodobljeno 28. november 2017 12.17 | Piše: S. I.

Huaweijevo jesensko ponudbo je že dopolnil model mate 10 lite z res dobrim razmerjem med ceno in zmogljivostmi.

Ozadje ni stekleno, je pa zato manj občutljivo in drsljivo. FOTO: Staš Ivanc

Kot je že v Huaweijevi navadi, prvaku sledi še lažji brat. Medtem ko Huaweijev novi paradni konj mate 10 pro čaka, da se pri nas uradno začne prodajati v petek, 1. decembra, je v trgovine že prispel njegov bratec mate 10 lite, ki bo zelo verjetno vsaj pri nas predstavljal večino prodaje iz Huaweijeve serije mate, pri čemer bo vsakdo, ki ga bo kupil, veselo razglašal, da ima »ta novega mejta 10«, pri čemer bo hote ali nehote izpustil priponko lite. No, ta je še kako pomembna, saj jasno pove, da gre za olajšan model. Kot zanimivost lahko povemo, da se mate 10 lite v Aziji trži kar pod tremi različnimi imeni, in sicer huawei nova 2i, huawei maimang 6, huawei honor 9i.

Kompromisni šminker

Po obliki je mate 10 lite zelo podoben svojemu starejšemu bratu. Razkošen zaslon s 5,9 palca diagonale je le 2,5 milimetra krajši od projevega in je enake podolgovate oblike z modnim razmerjem stranic 18:9. Telefon ima tako le minimalne robove in je za milimetre ožji od svojega bratranca P10 lite, s katerim si deli dobršen del trdine in mečine, kot bi dejal naš pokojni jezikoslovec prof. Jože Toporišič. Seveda se tudi pri ohišju takoj opazi polovico nižjo ceno v primerjavi s projem: lahki kolega nima tiste prekrasne bleščeče se steklene hrbtne strani, je pa zato aluminijasto ohišje precej manj drsljivo in občutljivo za mastne prste in udarce. Tudi sam zaslon ne uporablja tehnologije amoled, kar pomeni, da nima tistih organskih svetlečih diod z aktivno matriko, ki omogočajo osvetlitev posameznih diodic, ampak je klasičen LCD, se pravi iz tekočih kristalov. Razlika v živahnosti barv in predvsem črnini je vidna, a to še ne pomeni, da ima mate 10 lite slab zaslon. Še zdaleč ne, pa tudi svetilnost je zelo dobra.

Štiri kamere

Mate 10 lite se ponaša s kar štirimi kamerami; dvema spredaj in dvema zadaj, le da tokrat ne gre za Leicino optiko kot pri polni desetki. Glavna kamera ima 16 megapikslov, selfie kamera pa 13, pri čemer obema za boljše vizualne učinke pomagata 2 MP črno-beli kameri. Seveda so rezultati pri modelu pro boljši, a tudi takšna kombinacija poskrbi za dobre fotografije, le pretemno ne sme biti. Nekje je bilo treba varčevati. Kar se tiče procesorske moči, je ima malce pohitreni kirin 659 čisto dovolj za vsakdanja opravila, le pri kakšnih igricah se zna kaj malega zatakniti. Ima pa mate 10 lite 4 GB delovnega in 64 GB notranjega pomnilnika, kar je prijetna nadgradnja sicer precej podobnega P10 lite (3 in 32 GB) in se jo opazi predvsem pri več odprtih aplikacijah hkrati, ko telefon lepo preklaplja med njimi. Pri telefonih z manj delovnega pomnilnika se morajo večje aplikacije vsakokrat znova zaganjati od začetka.

Dobra izbira

Če na polnokrvnem matu 10 pro teče operacijski sistem android 8 oreo z uporabniškim vmesnikom emui 8, je na lahkem kolegu naložen še prejšnji android 7 nougat in emui 5.1, kar pa v bistvu ni prav nič slabega. Sistem deluje tekoče in je videti precej sodobno, in to brez tistih hecnih malenkosti, ki so marsikoga motile pri Huaweijevih starejših telefonih. Čitalnik prstnih odtisov je že klasično odličen, zvok je povsem soliden, baterija ob normalni uporabi brez težav preživi ves dan in je še malo ostane. Žal pa ne pozna hitrega polnjenja pa tudi USB-vtič je le mikro sorte, in ne sodobni simetrični USB C. A ko enkrat potegnemo črto pod vsem skupaj, je mate 10 lite zelo dober telefon, ki za slabe štiri stotake (v redni prodaji) uporabniku ponudi kar precej tistega premijskega občutka in elegance. Dejansko je Huwaei v tem trenutku s tem modelom in z vsem, kar ponuja, spet korak pred konkurenco.

Deli s prijatelji