PORTUGALSKA

Zibelka Harryja Potterja

Od verjetno najlepše knjigarne na svetu do iskanja najbolj skladnih vzorčkov na pročeljih mestnih hiš v drugem največjem portugalskem mestu.
Fotografija: Večerni pogled na mesto z druge strani znamenitega mostu. FOTOGRAFIJE: Špela Ankele
Odpri galerijo
Večerni pogled na mesto z druge strani znamenitega mostu. FOTOGRAFIJE: Špela Ankele

Staro mestno jedro Porta ni veliko, so pa hiše nanizane strmo navkreber. To v praksi pomeni, da po dnevu ali dveh tapkanja po ulicah, povečini obloženih z granitnimi kockami, že kar dobro čutiš podplate. Zato za začetek ni slabo, da si priskrbite dnevno vozovnico za avtobuse, tramvaje in metro (ki v Portu ne vozi pod zemljo).
Večerni pogled na mesto z druge strani znamenitega mostu. FOTOGRAFIJE: Špela Ankele
Večerni pogled na mesto z druge strani znamenitega mostu. FOTOGRAFIJE: Špela Ankele

Tistim, ki imajo radi muzeje, galerije, nakupovanje in kulinariko, bo portocard prinesla še večji užitek, saj modra kartica marsikje velja kot vstopnica in omogoča številne popuste. Toliko namesto uvoda, zdaj pa k petim zanimivostim, ki so v Portu brezplačne ali stanejo okoli deset evrskih kovancev.
 

Znamenita knjigarna


Če ste po spletu kdaj brkljali za najlepšimi svetovnimi knjigarnami, je na ekran pred vas zagotovo skočila Livraria Lello. Prav tako ste za to prodajalno knjig že slišali, če ste vsaj malo zaljubljeni v Harryja Potterja, kajti govori se, da so obiski ene najstarejših knjigarn na svetu prinesli navdih pisateljici J. K. Rowling.
Livraria Lello je ena najstarejših in hkrati najlepših knjigarn na svetu.
Livraria Lello je ena najstarejših in hkrati najlepših knjigarn na svetu.

Ta je namreč, preden je zaslovela kot avtorica knjig o znamenitem čarovniku, v Portu poučevala angleščino in se večkrat odpravila v knjigarno Lello. Ko je Time izbiral 15 najbolj kul knjigarn, je o lepotici iz Porta napisal, da »vitražna streha poskrbi za to, da se pozornost osredotoči na temnordeče stopnišče, ki je tako spektakularno, da se ti ustavi korak«.

Vstopnina je 5 evrov, ki jih lahko uveljavite kot popust pri nakupu nove knjige. Nujno vzemite s seboj kupček potrpežljivosti, saj se vzdolž ulice vije vsaj pol ure dolga kača turistov, ki si želijo za vsaj nekaj trenutkov vstopiti v čarobno lepo domovanje knjig.
 

Ploščice


Ko ste v Portu, se podajte na lov za najlepšimi vzorci. Keramične ploščice različnih barv, med katerimi prevladujejo bele z modrimi risbami, so zaščitni znak Portugalske.
Marsikje so zidovi tako umetelno okrašeni s ploščicami, da ti korak kar zastane.
Marsikje so zidovi tako umetelno okrašeni s ploščicami, da ti korak kar zastane.

Najdete jih na pročeljih in tudi v notranjosti hiš. Poiščite najlepše kombinacije ploščic, imenovanih azulejo! Morda se te skrivajo v osrednjem prostoru na ikonični železniški postaji São Bento, na kaki od cerkva ali so prilepljene na naključno hišo, mimo katerih te zanese pot med raziskovanjem slikovitega mesta.
 

Vinska klet


Ne rečejo zaman, da je portovec najbolj angleško vino, kajti ravno Angleži so tisti, ki so ustvarili to vino z dodatkom grozdnega žganja. Začetki portovca, ki izhaja iz doline reke Duoro, baje segajo v obdobje, ko so bili Angleži v vojni s Francijo, ki jih je dotlej oskrbovala z vinom. Iskali so nova vinarska območja in našli dolino reke Duoro, kakih sto kilometrov oddaljeno od Porta.


Vinu so menda prilili alkohol, da se med potjo do Anglije ne bi pokvarilo, in nastalo je sladkasto in alkoholno precej močno vino. Cena ogleda kleti s pokušino dveh vin se začne pri dobrih desetih evrih.
 

Slavni sendvič


Če boste prebivalce Porta vprašali, katera je najbolj značilna jed v mestu, vas bodo verjetno najprej napotili na vampe (tripas a modo do Porto) ali sendvič, imenovan francesinha. Menda ga je izumil natakar Daniel da Silva, ki je v 60. letih minulega stoletja sestavil opečen kruh (angleško imenovan french toast, ki je sendviču bojda dal tudi ime), klobasice in slanino. Vse skupaj je pokril s sirom ter sendvič samo za toliko položil na vročino, da se je sir raztopil.


Sendvič v Portu okrasijo z jajcem na oko, vse skupaj pa položijo na posteljico iz ocvrtega krompirčka. »Skrivnost tega sendviča je omaka, v katero vmešajo vino, torej portovec, pivo, paradižnik, čebulo in kaj pekočega,« se s kulinarično posebnostjo radi pohvalijo domačini. Francesinha stane okoli deset evrov.
 

Razgledne točke


Da bi naredili najlepšo fotografijo, po želji tudi selfie, se je treba odpraviti čez znameniti most Luís I v predel Vila nova de Gaia (skrajšano Gaia). S tega brega reke Duoro se odpre lep razgled na Porto, pa naj na mesto gledamo z zgornje etaže mostu ali se nanj ozremo z rečne oziroma žabje perspektive. Tudi iskanje stojišča, od koder se najlepše vidi Porto, ima podobno ceno kot lov za najlepšimi ploščicami: oboje je brezplačno. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije