NEVARNA DEBBIE

VIDEO: Sodni dan: »Če me ubije, mi je namenjeno«

Objavljeno 28. marec 2017 13.04 | Posodobljeno 28. marec 2017 13.04 | Piše: Mo. S.

Avstralija trepeta pred silovito močjo tropskega ciklona.

BRISBANE – Severovzhod Avstralije je danes doseglo središče zelo močnega in obsežnega tropskega ciklona Debbie. Njegovo moč so ocenili na četrto stopnjo, vetrovi v njem dosegajo hitrost do 270 kilometrov na uro.

Prebivalcem obalnih mest so priporočili, naj v naslednjem dnevu ostanejo doma ali vsaj kje na varnem, stanje se zaradi ciklona namreč hitro slabša. Na severu zvezne države Queensland so v minulih dneh evakuirali več kot 25.000 ljudi, med drugim tudi turistične otoke Whitsunday. Zaprli so ogromno šolskih ustanov in drugih centrov, na letališčih Townsville in Mackay pa so odpovedali vse lete.

Kot poroča BBC, je tropska nevihta že zdaj povzročila veliko škode. Po zadnjih podatkih se je zaradi nje huje poškodoval en moški, na katerega se je podrla stena. Prebivalec otokov Whitsunday je divjanje narave opisal kot divjo vožnjo vlakov na vse strani, moški, ki je znan le kot Charlie, pa je dejal, da se okolica nenehno trese. Keith Hills (91) pa je pojasnil svoj vidik ciklona: »Če me ubije, mi je namenjeno, da tako odidem.«

Strokovnjaki še naprej svarijo pred močnimi padavinami, vetrom in obsežnimi poplavami. Viharni val morja se bo namreč združil še s plimo. Ciklon Debbie je eden od najhujših v zadnjem času. Leta 2011 je območje prizadel zadnji hujši ciklon Yasi, ki je uničil več domov in polj.

Deli s prijatelji