ZNANSTVENA ŠTUDIJA

Veste, kaj se v resnici zgodi, ko splaknete stranišče? Slabše ne more biti (VIDEO)

Nova študija je pokazala, kako hitro lahko aerosoli iz straniščne školjke pridejo v naša pljuča.
Fotografija: Nova študija je pokazala, kako hitro aerosoli iz straniščne školjke pridejo v naša pljuča. FOTO: Youtube
Odpri galerijo
Nova študija je pokazala, kako hitro aerosoli iz straniščne školjke pridejo v naša pljuča. FOTO: Youtube

Kaj se zgodi, ko splaknete stranišče? Verjetno ne pomislite na to, vendar znanstveniki že desetletja opozarjajo, da straniščne školjke brez pokrovov, kot so tiste na javnih straniščih, sproščajo aerosole, drobne, nevidne delce, ki vsebujejo urin, blato in potencialno viruse in bakterije. A do zdaj ni bilo znano, kako hitro lahko aerosoli iz straniščne školjke pridejo v naša pljuča. V študiji, nedavno objavljeni v reviji Scientific Reports, je skupina dr. Johna Crimaldija z univerze Colorado v Boulderju, piše, da majhni delci iz lupine potrebujejo le osem sekund, da dosežejo območje našega vdiha. »Oglejte si posnetek, slabše ne more biti,« je povedal dr. Crimaldi, ki upa, da bo njegova raziskava spodbuda za prenovo stranišč.

Da bi izvedeli, kako se aerosoli širijo, so se Crimaldi in njegovi kolegi zbrali v univerzitetnem laboratoriju okoli straniščne školjke brez pokrova. Nad straniščno školjko so postavili laser, ki oddaja zeleno svetlobo, nekaj metrov stran pa kamero. Nato so spustili curek vode.

Posnetek je neverjeten: znanstveniki so zaradi zelene laserske svetlobe videli oblak delcev, ki so silovito poleteli v zrak.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije