BLIŽNJI VZHOD

Turčija prekinja trgovanje z Izraelom: zahtevajo humanitarno pomoč za Gazo

Ukrep je Ankara sprejela dan po tem, ko je Izrael preprečil dostavo turške pomoči v Gazo iz zraka.
Fotografija: FILE PHOTO: Turkey's President Recep Tayyip Erdogan speaks during a joint statement to the media in Baghdad, Iraq April 22, 2024. AHMAD AL-RUBAYE/Pool via REUTERS/File Photo FOTO: Ahmad Al-rubaye Via Reuters
Odpri galerijo
FILE PHOTO: Turkey's President Recep Tayyip Erdogan speaks during a joint statement to the media in Baghdad, Iraq April 22, 2024. AHMAD AL-RUBAYE/Pool via REUTERS/File Photo FOTO: Ahmad Al-rubaye Via Reuters

Turčija v znak nasprotovanja vojni v Gazi prekinja trgovanje z Izraelom, je v četrtek sporočilo pristojno ministrstvo. Ukrep bo odpravljen, ko izraelska vlada omogoči neprekinjen in zadosten tok pomoči v palestinsko enklavo, so pojasnili v Ankari.

»Turčija bo strogo in odločno izvajala te nove ukrepe, dokler izraelska vlada ne bo omogočila neprekinjenega in zadostnega dotoka humanitarne pomoči v Gazo,« piše v izjavi turškega ministrstva za trgovino, ki jo navaja nemška tiskovna agencija DPA.

image_alt
Generalni sekretar Združenih narodov: Umrlo bi na tisoče civilistov

Turčija je že aprila uvedla določene trgovinske omejitve proti Izraelu. Ukrep je Ankara sprejela dan po tem, ko je Izrael preprečil dostavo turške pomoči v Gazo iz zraka.

»Tako se obnaša diktator«

Izrael je že takrat Turčijo obtožil kršenja trgovinskih sporazumov. To trditev je v četrtek ponovil izraelski zunanji minister Izrael Kac, ob tem pa turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana obtožil delovanja v nasprotju z interesi Turkov.

image_alt
Izrael ponudil predlog sporazuma, zdaj je na potezi Hamas

»Tako se obnaša diktator, ki ne upošteva interesov turškega ljudstva in poslovnežev ter ignorira mednarodne trgovinske sporazume,« je Kac zapisal na omrežju X, kjer je hkrati napovedal, da bo njegova država poiskala ustrezne alternative Turčiji.

Turški voditelj Erdogan sicer od začetka izraelske ofenzive v Gazi poziva k prekinitvi ognja, posebej ostro pa kritizira izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ki ga vidi kot glavnega krivca za vojno, v kateri je bilo ubitih več kot 34.500 Palestincev.

image_alt
Ne me basat': Priznanje Palestine je hud ekološki problem

Turški izvoz v Izrael je po podatkih turškega statističnega urada Turkstat lani znašal 5,43 milijarde dolarjev, kar je manj kot leta 2022, ko je znašal 7,03 milijarde dolarjev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije