KIJEV

Tudi božič ne bo več »ruski«

Ukrajinski verniki bodo letos prvič lahko praznovali božič 25. decembra. Rusko-ukrajinske vezi se krhajo tudi na verskem področju.
Fotografija: V Kijevu so prižgali luči na božičnem drevesu, ki ga krasi grb Ukrajine, župan Vitalij Kličko pa je sporočil, da Vladimirju Putinu ne dovolijo, da jim ukrade božič. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
V Kijevu so prižgali luči na božičnem drevesu, ki ga krasi grb Ukrajine, župan Vitalij Kličko pa je sporočil, da Vladimirju Putinu ne dovolijo, da jim ukrade božič. FOTO: Reuters

V Ukrajini bodo v skladu z odločitvijo Pravoslavne cerkve Ukrajine verniki letos prvič lahko praznovali božič 25. decembra. Pravoslavni Ukrajinci tradicionalno sicer sledijo julijanskemu koledarju in ta praznik slavijo 7. januarja.

Ukrajina se od revolucije leta 2014 oddaljuje od Rusije na vseh področjih, tudi na verskem, ta proces pa je še dodatno pospešila invazija ruske vojske. Sodeč po anketi tiskovne agencije Interfax-Ukraine se krepi podpora prehoda na gregorijanski cerkveni koledar. Če je takšno spremembo lani podpiralo 22 odstotkov vprašanih, jo je letos podprlo 44 odstotkov. 25. december je sicer v Ukrajini od leta 2017 državni praznik, Pravoslavna cerkev Ukrajine pa je oktobra dala zeleno luč tistim, ki želijo slaviti božič še pred koncem leta.

Leta 2018 sta se dve ukrajinski pravoslavni cerkvi, kot tudi del pripadnikov cerkve Moskovskega patriarhata, odcepili od Moskve ter se združili v novo pravoslavno cerkev, katere avtokefalnost je priznal ekumenski patriarh Bartolomej I. Tri mesece po začetku invazije je še Pravoslavna cerkev Ukrajine pretrgala vezi z Rusko pravoslavno cerkvijo in razglasila »popolno samostojnost in neodvisnost« od Moskve, saj se ne strinja s stališčem moskovskega patriarha Kirila glede vojne v Ukrajini. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije