IZJEMNA RAST

Ta država bo imela vsak čas največ prebivalcev

Indija bo prehitela dolgo časa vodilno Kitajsko. Razlika med državama pa se bo predvidoma povečala.
Fotografija: Vse kaže na to, da bo Indija dolgo časa država z največ prebivalci. FOTO: Adnan Abidi Reuters Pictures
Odpri galerijo
Vse kaže na to, da bo Indija dolgo časa država z največ prebivalci. FOTO: Adnan Abidi Reuters Pictures

Kitajska je dolgo veljala za državo z največ prebivalci, a to se bo v kratkem spremenilo. Po poročanju Združenih narodov (ZN) jo bo v teh dnevih prehitela Indija, za katero se napoveduje, da bo do konca aprila imela že neverjetnih 1.425.775.850 prebivalcev, število Indijcev pa naj bi se povečevalo še nekaj desetletij.

Direktor Oddelka za prebivalstvo v ZN-u pravi, da je število prebivalcev na Kitajskem doseglo vrh leta 2022 in da je začelo upadati. Število Kitajcev bi se lahko po njegovih besedah do konca stoletja zmanjšalo na manj kot milijardo. Po poročanju ZN-a je imela Kitajska leta 2022 rekordnih 1,4 milijarde prebivalcev. Kaj bi velikanski upad prebivalcev pomenil za njeno gospodarstvo, ki je v zadnjih dveh desetletjih doživljalo izjemno rast, lahko le ugibamo.

Po podatkih spletne strani Worldometers.info so ZDA s 336,5 milijona prebivalcev trenutno tretja največja država na svetu po številu prebivalcev, Indonezija je z 281,9 četrta, Pakistan z 233,6 pa peta. Na njej najdemo tudi podatek, da je trenutno na našem planetu že več kot 8 milijard prebivalcev, številka pa se nenehno povečuje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije