VREME NAGAJA

Snežna neurja in tornadi sejejo smrt

Sneg ohromil dele ZDA, zaprte šole in javne ustanove. Na drugem koncu sveta, v Avstraliji, pustošijo požari.
Fotografija: Policisti so v ekstremnih snežnih razmerah reševali več kot 500 voznikov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Policisti so v ekstremnih snežnih razmerah reševali več kot 500 voznikov. FOTO: Reuters

Medtem ko je naše kraje zajela tako rekoč spomladanska otoplitev, se v ZDA spopadajo s pošastnimi snežnimi neurji in celo tornadi. Vremenske ujme se selijo od zvezne države do zvezne države in sejejo celo smrt, do zdaj je umrlo 13 ljudi.

Na Srednjem zahodu je v snežnih nevihtah po zadnjih podatkih umrlo deset ljudi, potem pa se je v nekoliko bolj umirjeni različici preselilo na vzhod. Najhuje je bilo v Misuriju, kjer je padlo tudi 23 centimetrov snega, veliko preglavic pa so padavine povzročile v prometu, kjer so se zgodile številne prometne nesreče, obravnavali naj bi jih kar 600, in terjale štiri življenja, policisti pa so reševali še več kot 500 voznikov, ujetih v snegu.


Letalski promet je večkrat obstal, tako tudi pouk v številnih šolah, zaprli so številne javne ustanove. V Nebraski so prometne nesreče zahtevale tri smrtne žrtve, v Indiani dve, v Kansasu pa eno. Snežni meteži so ogrožali 60 milijonov ljudi, poroča STA. Jug ZDA so zajeli tornadi, posledica izrazite hladne fronte, ki so prav tako zaprli številne javne ustanove in ohromili življenje številnih Američanov, najhuje je bilo v Alabami, kjer sta umrla dva človeka, Misisipiju in Louisiani, kjer so po zadnjih podatkih vzeli eno življenje. Prinesli so točo in veter s hitrostjo več kot 100 kilometrov na uro.
Po Avstraliji še vedno divjajo požari. FOTO: Reuters
Po Avstraliji še vedno divjajo požari. FOTO: Reuters

V deželi tam spodaj pa se že od septembra nikakor ne morejo osvoboditi iz primeža požarov. V bližini Sydneyja je t. i. megapožar pogoltnil že 20 hiš, Avstraliji pa se obeta še vročinski rekord, saj se bodo do konca tedna temperature v Sydneyju povzpele celo nad 46 stopinj in morda presegle zgodovinski mejnik iz leta 1960, 50,7 stopinje Celzija. Zdravstveni strokovnjaki opozarjajo tudi na izjemno onesnaženost zraka, ki je zaradi dima in delcev PM2,5 kar 22-krat hujša kot sicer, in zahtevajo razglasitev izrednih razmer.
 

Preberite še:

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije