Sliko sestavili iz 528 fotografij

Posnetek Nočne straže v ločljivosti 44,8 gigapiksla. V praznem muzeju strokovnjaki nadaljujejo obnovo.
Fotografija: Okoli Nočne straže so postavili stekleno ograjo, restavriranje poteka pred obiskovalci. FOTOGRAFIJI: REUTERS
Odpri galerijo
Okoli Nočne straže so postavili stekleno ograjo, restavriranje poteka pred obiskovalci. FOTOGRAFIJI: REUTERS

Amsterdamski Rijksmuseum je na svoji spletni strani objavil najbolj podrobno fotografijo znamenite Rembrandtove slike Nočna straža visoke ločljivosti (44,8 gigapiksla), ki razkriva sleherno potezo s čopičem in vsak nanos barve. Sestavljena je iz 528 različnih fotografij, spletni obiskovalci pa si lahko močno povečajo različne dele in jih proučujejo. Posneli so jo zaradi obnove mojstrovine, ki so jo začeli lani in je potekala pred očmi svetovne javnosti, saj jo je mogoče spremljati prek spleta, a je koronavirus prekinil in zavlekel delo, ki od srede spet poteka, doslej pa so si restavratorji delo lahko ogledovali od daleč, doma, analizirali podatke ter odkrivali vplive staranja.

V prostoru ne moreta delati več kot dva človeka hkrati.
V prostoru ne moreta delati več kot dva človeka hkrati.
Direktor muzeja Taco Dibbits pravi: »Raziskovalna ekipa, ki sodeluje v operaciji Nočna straža, uporablja najsodobnejšo tehnologijo in ves čas premika meje možnega. Fotografija je pomemben vir informacij za raziskovalce, spletnim obiskovalcem pa omogoča, da Rembrandtovo mojstrovino podrobno občudujejo.«

Ekipa 12 restavratorjev, zaprtih za posebno sedem kvadratnih metrov veliko stekleno ograjo, ki so jo postavili okoli slike, je operacijo Nočna straža, torej obnovo, začelo julija lani, a zaradi epidemije in ukrepov, ki med drugim zapovedujejo distanco med ljudmi, ne bo končana v prvotno zastavljenem času. »Drugi del obnove naj bi začeli po koncu letošnjega poletja, a ker ni varno, se bo zgodilo v začetku prihodnjega leta. Protokol dela v stekleni sobani smo proučili, da bo v skladu z vladnimi priporočili. Posledično v prostoru ne moreta delati več kot dva človeka hkrati,« je sporočil muzej.


Rijksmuseum naj bi vrata spet odprl 1. junija, a namesto običajnih 10.000 obiskovalcev na dan jih bo lahko zaradi spoštovanja socialne distance v muzeju hkrati le 2000.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije