ALBANIJA

S pestmi nad nekdanjega predsednika, za napad je obtožil aktualno vlado

Vodja albanske opozicije Sali Berisha je prejel udarec v obraz.
Fotografija: Vodja albanske opozicije Sali Berisha je kljub modrici imel govor proti sedanji vladi. FOTO: Florion Goga/Reuters
Odpri galerijo
Vodja albanske opozicije Sali Berisha je kljub modrici imel govor proti sedanji vladi. FOTO: Florion Goga/Reuters

Nekdanji albanski predsednik in premier Sali Berisha je bil na protivladnem protestu v sredo v Tirani tarča napada. Vodja albanske opozicije je bil na čelu protestnega shoda proti vladi premiera Edija Rame, ki je v prestolnici gostil srečanje voditeljev Evropske unije in Zahodnega Balkana, ko je iz množice proti njemu stopil neznanec in ga z vso silo udaril v obraz. Kakor kaže videoposnetek incidenta, je sila udarca 78-letnega Berisho dobesedno vrgla v spremljevalce, nakar so na napadalca skočili varnostniki.

Za napad krivi državo

A to ni ustavilo starega mačka albanske politike, da ne bi imel govora proti sedanji vladi, ki jo njegova desnosredinska Demokratska stranka obtožuje korupcije, naraščajočih življenjskih stroškov in bega delovne sile iz države. Prvi predsednik Albanije po padcu komunizma je za napad direktno okrivil premiera Ramo, češ da je na tak način hotel ustaviti proteste opozicije. Kakor je dejal Berisha, je šlo za »kriminalno dejanje, za katerim stoji državna policija«. Po podatkih policije je napad izvedel 31-letnik, ki da ima »psihične težave«, v preteklosti pa je bil že obtožen nasilnih napadov in trgovine z mamili.

Socialistični premier Edi Rama je napad odločno obsodil in izjavil, da »nasilje ni bilo, ni in nikoli ne bo orodje za reševanje problemov ali sporov: vsakdo, ki uporabi nasilje, se mora soočiti z roko pravice«.

A tudi v opozicijski Demokratski stranki stvari niso v najlepšem redu, odkar je ameriški državni sekretar Antony Blinken lani Saliju Berishi in njegovim najožjim sorodnikom prepovedal vstop v ZDA zaradi »koruptivnih dejanj, ki so spodkopavala demokracijo« v času Berishevega vodenja vlade v obdobju 2005–2013. Podoben ukrep je letos sprejela tudi Velika Britanija. Berisha zavrača vse obtožbe. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije