VISOKA KONCENTRACIJA

Prehitro kopičenje CO2 v ozračju

Trenutno segrevanje okoli 1,3 stopinje C nad predindustrijsko ravnjo. Ključni cilj pariškega podnebnega sporazuma vse bolj nedosegljiv.
Fotografija: Brez absorpcije rastlin in oceanov bi bilo povečanje CO2 dvakrat večje. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Brez absorpcije rastlin in oceanov bi bilo povečanje CO2 dvakrat večje. FOTO: Jure Eržen

Ogljikov dioksid se v ozračju kopiči hitreje, kot je treba za omejitev globalne temperature na 1,5 stopinje Celzija nad predindustrijsko ravnjo, je sporočila britanska meteorološka služba (UK Met Office). Ta ocenjuje, da je trenutno segrevanje okoli 1,3 stopinje Celzija nad predindustrijsko ravnjo.

Ta omejitev je ključni cilj pariškega podnebnega sporazuma iz leta 2015, ki se zdi vse bolj nedosegljiv. Meteorološki urad napoveduje, da bodo ravni CO2 dosegle vrh maja pri 426,6 delca na milijon (ppm), kar je po ocenah višje kot kadar koli v zadnjih dveh milijonih let. Kot pravijo, bi bilo brez absorpcije rastlin in oceanov povečanje CO2 dvakrat večje. El Niño je zmanjšal sposobnost oceanov za absorpcijo CO2, kar vpliva na visoko koncentracijo.

»Letošnje ocenjeno povečanje koncentracije ogljikovega dioksida v ozračju je precej nad vsemi tremi scenariji, ki so združljivi z omejitvijo na 1,5 stopinje,« je dejal Richard Betts, avtor ocene Met Officea. Poudarja, da se je povečanje CO2 v ozračju v zadnjih šestih desetletjih pospešilo. »Da bi globalno segrevanje ostalo pod 1,5 stopinje, bi se morala stopnja kopičenja CO2 v ozračju v prihodnjih letih močno upočasniti in popolnoma ustaviti pred sredino stoletja. Ocena za leto 2024 ne kaže upočasnitve,« pravi Betts.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije