REFERENDUM

Plebiscitarna večina za ohranitev dneva Republike srbske 9. januarja

Objavljeno 26. september 2016 00.30 | Posodobljeno 26. september 2016 00.30 | Piše: STA, S. U.

Na posvetovalnem referendumu plebiscitarna večina za ohranitev dneva Republike srbske 9. januarja.

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik se je veselil.

BEOGRAD – Na današnjem referendumu v Republiki srbski je po preštetih glasovih na 30,76 odstotka volišč za to, da 9. januar ostane dan Republike srbske, glasovala velika večina, natančneje 99,8 volivcev, poročajo tuje tiskovne agencije. Glasovala je več kot polovica registriranih volivcev, kar pomeni, da je referendum veljaven. Na že obdelanih voliščih je po podatkih predsednika komisije za izvedbo referenduma Siniše Karana glasovalo 154.019 volivcev. Po njegovih predvidevanjih bo končna volilna udeležba med 56- in 60-odstotna. Predsednik Republike srbske Milorad Dodik se je na volilnem zborovanju zahvalil vsem, ki so glasovali za ohranitev dneva Republike srbske. Poudaril je, da je Republika srbska država, ki je del daytonskega mirovnega sporazuma. Predsedujoči predsedstvu BiH Bakir Izetbegović pa je opozoril, da se bodo morali Dodik in vsi ostali odgovorni za organizacijo referenduma soočiti s posledicami tega protiustavnega in nezakonitega dejanja. Izetbegović namreč meni, da referendum krši daytonski mirovni sporazum.

Srbski član predsedstva BiH Mladen Ivanić je dejal, da je pomembno samo to, da je referendum potekal brez incidentov in da 9. januar ostaja njihov dan. Po mnenju kariernega diplomata Zorana Milivojevića pa bodo morali po današnjem referendumu začeti resen dialog o stanju v BiH. Ministrstvo za notranje zadeve Republike srbske je po referendumu sicer sporočilo, da na mestih volišč, razen v Kuli, kjer je skupina prebivalcev blokirala volišče, ni bilo večjih incidentov in da je varnostno stanje v republiki dobro.

Sporen datum v BiH

9. januar je datum, ki je za marsikoga v BiH sporen, saj gre za dan, ko je leta 1992 del srbskih poslancev v parlamentu takratne BiH sprejel nezakonito odločitev o razglasitvi republike srbskega naroda v BiH, torej Republike srbske, kar je privedlo do vojne. Za razpis današnjega referenduma se je predsednik Republike srbske Dodik odločil potem, ko je ustavno sodišče BiH novembra lani razsodilo, da obeležitev 9. januarja kot dneva Republike srbske ni v skladu z ustavo BiH, ker gre za spomin na dogodek, ki je privedel do vojne, s tem pa da se kršijo tudi pravice Hrvatov in Bošnjakov v entiteti. Ustavno sodišče je 17. septembra potrdilo svojo odločitev o neustavnosti datuma in razveljavilo odločitev poslancev v Banjaluki o razpisu referenduma.

Svet za uresničevanje miru v BiH (PIC), v katerem so tudi ZDA, je Banjaluko opozoril, da bi referendum pomenil kršitev daytonskega sporazuma in postavil pod vprašaj spoštovanje avtoritete pravosodnih institucij na državni ravni. Mnogi opozarjajo, da gre za pripravljanje terena na referendum o odcepitvi in da bo referendum destabiliziral BiH in vso regijo.

Deli s prijatelji