NASVET

Papež: Odklopite se od tehnoloških naprav

Objavljeno 03. avgust 2014 22.22 | Posodobljeno 03. avgust 2014 22.21 | Piše: U. S.

Nedelja bi morala biti dela prost dan, ki ga preživimo z ljubljenimi.

Papež, takole se je v sredo prijel za glavo med splošno avdienco na Trgu svetega Petra, bi rad valentinovo preživel z zaročenci.

VATIKAN – Papež Frančišek je v intervjuju za argentinski tednik Viva dal svetu nekaj (svojih) nasvetov za boljše in srečnejše življenje. Sveti oče je dejal, da so za srečo pomembni močne družinske vrednote in mir, poudaril je, da bi se morali ljudje odklopiti od tehnoloških naprav in ohraniti nedelje kot dela prost dan ter jih preživeti z ljubljenimi.

Živeti in pustiti živeti, vsak bi se moral ravnati po tem, je dejal nekonvencionalni papež Frančišek. Dajajte sebe drugim, svetuje: morali bi biti bolj odprti in radodarni do drugih, saj če se »zapremo vase, tvegamo egocentrizem. Stoječa voda postane smrdeča,« pravi papež in še: »Potrošništvo ustvarja tesnobo in stres, ljudje nimajo več časa, da bi ga delili z drugimi.« Čeprav mnogi starši dolgo delajo, si morajo vzeti čas za otroke, za igro z njimi, pravi papež: »Težko je, a je treba.« Družine bi morale ugasniti televizijske sprejemnike, ko sedejo za mizo, saj se sicer ne morejo pogovarjati, svetuje papež, ki pravi, da bi morale biti nedelje kot prazniki: ob nedeljah bi morali ljudje biti doma, nedelje so za družine, je prepričan.

Pravi, da bi morali na inovativne načine ustvariti službe za mlade: »Če nimajo priložnosti, jih bodo premamile droge in bodo nagnjeni k samomoru. Ni dovolj, da jim dajemo hrano. Dostojanstvo dobimo, ko domov prinesemo hrano, za katero smo poskrbeli s svojim delom.« Poleg tega ljudi poziva, naj ne bodo negativno nastrojeni: »Slabo govoriti o drugih nakazuje nizko samozavest.« In še, da je treba spoštovati prepričanja drugih in jih ne spreobračati: »To je najhujše, druge ohromi. Cerkev raste zaradi privlačnosti, ne spreobračanja,« pravi papež, ki svetuje delo za mir: »Živimo v časih mnogih vojn, klic za mir mora biti glasen. Včasih imamo občutek, da je mir tih, a to nikdar ni, vedno je proaktiven in dinamičen,«

Frančišek se je za tednik pogovarjal ob obletnici, papežuje že več kot 500 dni. Odločen je obiskati čim več sveta, potrdil je, da bo januarja obiskal Šrilanko in Filipine, Vatikan pa je dodal, da bodo podroben program še sporočili. Frančišek bo postal prvi papež, ki bo obiskal Daljnji vzhod, natančneje Južno Korejo.

Deli s prijatelji