UMETNA OPLODITEV

Otroka je povila pri 70 (FOTO)

Po 45 letih se je zakoncema uresničila želja. Po umetni oploditvi sta dobila sina.
Fotografija: Indijska zakonca sta končno zakorakala na pot starševstva.
Odpri galerijo
Indijska zakonca sta končno zakorakala na pot starševstva.

Umetna oploditev je razveselila tudi indijska zakonca, Dživunben in Maldharija Rabarija. Biomedicinska pomoč je tako tudi njima pričarala starševstvo, novica pa seveda ne bi bila šokantna, če ne bi bila otrokova mati stara 70, oče pa 75 let.

Eramati je umrla leto dni po tem, ko je povila dvojčici. FOTOGRAFIJI: Twitter
Eramati je umrla leto dni po tem, ko je povila dvojčici. FOTOGRAFIJI: Twitter

Zakonca, ki sta srečno poročena že 45 let, sta si dolgo prizadevala za naraščaj, a narava ni bila na njuni strani. Zakaj sta šele v tako pozni dobi poiskala pomoč strokovnjakov, ni znano, kot pišejo tuji mediji, sta nepismena, živita v odročni vasici Kemora v zahodni zvezni državi Gudžarat in verjetno zelo dolgo sploh nista vedela za vse možnosti, ki jih ponuja sodobna znanost. Za umetno oploditev sta izvedela pri sorodnikih, sta pojasnila in takoj poskusila tudi sama. Nedavno sta povila sina, Dživunben, čeprav nima osebne izkaznice, s katero bi potrdila svojo starost, pa se je ob jamstvu zdravnikov vpisala na seznam najstarejših porodnic na svetu.

»Ko sta prišla k nam, smo ju najprej zavrnili, ker sta bila po našem prepričanju prestara, a sta bila zelo vztrajna,« se spominja zdravnik Naresh Banušali, ki je zakoncema pomagal do čudeža.

Dživunben je sicer odličnega zdravja, predvsem pa je zdrava in primerna njena maternica, so sklenili zdravniki in paru obljubili zlato priložnost. Uporabili so jajčece darovalke in ga oplodili z Maldharijevimi semenčicami, zarodek pa so potem vstavili v maternico 70-letnice. Nosečnost je potekala brez zapletov.

Uradno najstarejša porodnica na svetu je prav tako Indijka Eramati Mangajama, ki je leta 2019, ravno tako po umetni oploditvi, rodila dvojčici, stara je bila kar 74 let! Zanosila je po 57 letih zakona, v katerih sta si z možem vztrajno prizadevala ustvariti družino, a brez uspeha. Njen mož je postal oče pri 82 letih, leto dni pozneje pa že samohranilec, saj je Eramati umrla zaradi srčne kapi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije