SRBIJA

Odločila je: pokojnine in plače bodo povišali

Objavljeno 14. oktober 2017 20.05 | Posodobljeno 14. oktober 2017 20.06 | Piše: STA, Ma. M.

Srbska premierka je po 100 dneh na položaju napovedala povišanje pokojnin in plač.

V Evropi ima to bolezen skoraj pet milijonov ljudi.

KRUŠEVAC – Pokojnine v Srbiji se bodo s 1. januarjem prihodnje leto povečale za pet odstotkov, plače v javnem sektorju pa za 10 odstotkov, je po 100 dneh nove vlade napovedala srbska premierka Ana Brnabić. Gre za izdatke, ki so bili leta 2014 v okviru varčevalnih ukrepov zamrznjeni. Rezultati stroge fiskalne politike so sicer »impresivni«, toda breme reformnih ukrepov so nosili ravno upokojenci. Zato bodo v prihodnjih mesecih deležni tudi enkratne pomoči 5000 dinarjev, kar je okoli 42 evrov, je Brnabićeva danes dejala v Kruševcu, kjer je z ministri predstavljala rezultate dosedanjega dela vlade.

Trajno povišanje pokojnin

S 1. januarjem se bodo za pet odstotkov trajno zvišale vse pokojnine v Srbiji. Med tem lahko v vojski, policiji, šolstvu, zdravstvu in pravosodju pričakujejo za desetino višje plače, uslužbenci v javni upravi pa za pet odstotkov. Premierka je ob tej priložnosti napovedala tudi nadaljnje sodelovanje z vsemi državami v regiji. Izpostavila je, da prednostna naloga zunanje politika ostaja pot približevanje evropskim integracijam oz. članstvo v EU.

Brnabićeva je vodenje srbske vlade prevzela 29. junija na predlog dotedanjega premierja Aleksandra Vučića, ki je bil izvoljen za predsednika države.

Deli s prijatelji