Na prodaj zdraviliška vas

Kupijo jo lahko tudi tujci, spodbujajo Švedi. Okvirna cena je šest milijonov evrov.
Fotografija: Pritegne tudi zimska idila. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Pritegne tudi zimska idila. FOTO: Facebook

Turizem bo po pandemiji potreboval vso razpoložljivo pomoč in podporo, preživeli bodo tisti, ki bodo znali goste pritegniti s čim novim, izvirnim. Denimo, zdraviliško vasjo? Za takšno namreč velja švedska Sätra Brunn, ki je oddaljena uro in pol od švedske prestolnice, hvali pa se z zdravilno vodo, ki odganja tegobe in v telesu znova vzpostavlja ravnovesje.

Najdlje je bila v lasti univerze

Kot poroča Business Insider, je vas nastala leta 1700, potem ko je švedski zdravnik Samuel Skragge tam odkril izvir termalne vode in kupil prostrano zemljišče. Postavil je bolnišnico, cerkev, stanovanjske komplekse, toplice in številne vodnjake ter prepričal premožne, naj si vendarle kupijo domovanje ali vsaj vikend, saj si bodo tako zagotovili dolgo življenje in dobro počutje.



Dober glas se je razširil in Sätra Brunn, ki se razprostira na več kot 240.000 kvadratnih metrih, k njej pa spada še 340.000 kvadratnih metrov nezazidljivih površin in gozda, je bila kmalu polna nadobudnih stanovalcev in obiskovalcev, prepričanih, da jim kakovostna termalna voda odpravlja številne težave in krepi organizem, kopeli pa sproščajo in odpravljajo duševni nemir. Kakšnega pol stoletja pozneje je vas kupil škof in že nekaj let pozneje jo je podaril ugledni univerzi Uppsala. V lasti te ustanove je ostala vse do leta 2002, ko jo je kupilo 16 podjetnikov, ki so Sätro Brunn preobrazili v turistični kraj s posodobljeno velnes ponudbo, zdaj priljubljen tudi za poroke, timbildinge, konference in festivale ter umirjene oddihe v naravi.



Kdor ima v žepu dobrih šest milijonov evrov, si torej lahko privošči zdraviliško vas, v kateri so še vedno več kot 300 let stare, a zgledno ohranjene in vzdrževane stavbe iz časa, ko je zdraviliškemu turizmu temelje postavil zdravnik Skragge, prodajalci pa spodbujajo, da pri nakupu ni posebnih omejitev, Sätra Brunn je na prodaj tudi tujcem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije