PRVE DAME

Melania na dnu lestvice priljubljenih

Na vrhu Jackie Kennedy, Bidnova v zlati sredini. Trumpova je bila preveč molčeča.
Fotografija: Kot prva dama ni bila dovolj vidna in glasna, jo oštevajo kritiki. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters Pictures
Odpri galerijo
Kot prva dama ni bila dovolj vidna in glasna, jo oštevajo kritiki. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters Pictures

Več kot pol stoletja po tem, ko je po moževi smrti tragično zapustila Belo hišo, Jacqueline Kennedy še vedno ostaja najbolj priljubljena prva dama ZDA, kaže najnovejša anketa Zogby Analytics. Med zadnjimi dvanajstimi, ki so može spremljale na najpomembnejšem položaju v družbi, sta nadvse priljubljeni še Michelle Obama in Nancy Reagan, zdajšnja prva dama, Jill Biden, pa je v zlati sredini.

Še vedno je številka ena.
FOTO: Kennedy Library/Reuters
Še vedno je številka ena. FOTO: Kennedy Library/Reuters
Na predzadnjem položaju se je znašla Melania Trump, slabše od nje se je odrezala le še Pat Nixon, žena Richarda Nixona, ki ga je, kot vemo, odnesla afera Watergate, le malce boljša od nje je Hillary Clinton, ki se je po kritikah sodeč preveč vpletala v moževo delo in prepogosto poskušala prevzemati vajeti v Beli hiši. Kennedyjeva je bila njeno popolno nasprotje, pojasnjujejo strokovnjaki; z možem sta kljub govoricam o njegovih skokih čez plot dajala vtis složnih zakoncev, Jackie, kot jo je javnost ljubkovalno imenovala, pa karizmatičnega moža ni poskušala zasenčiti, ampak ga je, vselej glamurozna in elegantna, kakopak, podpirala ter s prijaznimi nastopi le še povečevala njegovo priljubljenost. Po atentatu je Jackie uživala izdatno podporo javnosti, ki ni usahnila niti po njeni poroki z grškim mogotcem Aristotelom Onassisom.

Na drugem in tretjem mestu sta ženi Baracka Obame in Ronalda Reagana, ki se tako kakor JFK uvrščata med ameriške najbolj priljubljene predsednike, sledijo Barbara in Laura Bush ter lady Bird Johnson; šele sedma je Bidnova, a po oceni strokovnjakov je na položaju prekratek čas, da bi lahko prepričala javnost. Osma in deveta sta Betty Ford in Rosalynn Carter, deseta Clintonova, zadnji mesti pa zasedata Trumpova in Nixonova. Ameriško-slovenski prvi dami očitajo nedejavnost in molčečnost, odgovornost za njeno nepriljubljenost pa mnogi pripisujejo predvsem njenemu možu oziroma njegovi kontroverzni vladavini.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije