FOSILI

Lovili kot avtobus velike lenivce

Mogočne živali so uporabili za hrano in orodje. Na ostankih reber našli sledi kamnitega orodja.
Fotografija: Takšni so bili predniki pasavcev. FOTO: Pr
Odpri galerijo
Takšni so bili predniki pasavcev. FOTO: Pr

BUENOS AIRES – Arheologi iz Argentine so našli dokaze, da so jamski ljudje med zadnjo ledeno dobo aktivno lovili velikanske lenivce, ki so živeli pred 10.500 leti. To razkrivajo fosili kosti teh skrivnostnih bitij, ki so jih ljudje potolkli z orodjem, nato pa so uporabili kosti živali, da so si izdelali kipce, orožje in novo orodje.

Velikanski lenivci v primerjavi s človekom FOTO: Fb
Velikanski lenivci v primerjavi s človekom FOTO: Fb

Ni skrivnost, da so praljudje v veliki meri pripomogli k izumrtju velikih sesalcev, kot so bili mamuti ali sabljasti tigri. Očitno je podobna usoda pričakala velikanske lenivce, ki so bili vredni svojega imena, saj so bili veliki kot enonadstropni avtobus.

Takšni so bili predniki pasavcev. FOTO: Pr
Takšni so bili predniki pasavcev. FOTO: Pr

Znanstveniki z Univerze v Buenos Airesu so našli ostanek treh velikanskih vrst, omenjenega lenivca in dveh vrst gliptodona. To so bile približno eno tono težke živali in veliko večje od njihovih današnjih potomcev pasavcev. »Daleč največ je bilo ostankov velikanskih pasavcev, našli smo vse dele telesa,« je navdušen dr. Gustavo Politis.


Odkriti fosili so pripadali šest metrov visokemu lenivcu, ki so ga ubili in razrezali v bližini močvirja v Patagoniji. »Dokazi, da so se jih lotili z orodjem, so sledi kamnitega orodja na rebrih. To so sledi, ki so posledica odstranjevanja mesa s kosti.« To je prvi neposreden dokaz, da je človek plenil velike sesalce v pleistocenu. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije