SEUL

Končno do zaseženih lutk

V Južni Koreji lahko ponovno uvažajo seks lutke, a pod določenimi pogoji. Četrt milijona državljanov meni, da bodo zdaj spolni zločini pogostejši.
Fotografija: Uvozniki in običajni državljani so se pritožili na sodišče in prosili za umik prepovedi, saj da izdelki nimajo nikakršnega vpliva na človeško dostojanstvo in moralo. FOTO: Jason Lee, Reuters
Odpri galerijo
Uvozniki in običajni državljani so se pritožili na sodišče in prosili za umik prepovedi, saj da izdelki nimajo nikakršnega vpliva na človeško dostojanstvo in moralo. FOTO: Jason Lee, Reuters

Prebivalci Južne Koreje so se razveselili ukinitve prepovedi uvoza seks lutk, ki so narejene po podobi odraslih ljudi, tiste, ki so videti kot mladoletni otroci, pa tudi v prihodnje ne bodo imele vstopa v državo. Za umik prepovedi so se oblasti odločile po večletnih razpravah o tem, ali se vlada morda preveč vtika v življenja prebivalcev. V Južni Koreji prodaja seks lutk ni prepovedana, so pa cariniki na meji od leta 2018 zasegli na tisoče tovrstnih igrač za odrasle, in sicer na podlagi zakona, ki omejuje uvoz dobrin, ki bi lahko negativno vplivale na »južnokorejske tradicije in javno moralo«.

Uvozniki in drugi državljani so se pritožili na sodišče in prosili za umik prepovedi, saj da izdelki nimajo nikakršnega vpliva na človeško dostojanstvo in moralo. Eno leto pozneje je južnokorejsko vrhovno sodišče odločilo, da seks lutke v naravni velikosti, namenjene za osebno uporabo, spadajo v isto kategorijo kot pornografija, uporaba katere je močno regulirana, ni pa nezakonita. Posledično bodo zdaj lahko tako uvozniki kot fizične osebe končno prišli do svojih lutk, tudi tistih, ki so bile zasežene in jih čakajo v prostorih carine. Po podatkih mejne policije so v zadnjih štirih letih zasegli več kot 1000 seks lutk.

Se pa umik prepovedi uvoza ne nanaša na, kot rečeno, lutke, ki po videzu ali velikosti spominjajo na mladoletne otroke, prav tako Južni Korejci ne bodo smeli občevati z lutkami, ki so preveč podobne resničnim ljudem, denimo zvezdnikom, a večina s tem nima težav. Je pa nad umikom prepovedi vse prej kot navdušenih skoraj četrt milijona državljanov, ki so že podpisali peticijo, naj se uvoz seks lutk v državo prepove. Avtor peticije ni znan, je pa prepričan, da bodo tovrstne spolne prakse pripeljale do porasta spolnih zločinov v državi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije