VELIKI DOSEŽEK MEDICINE

Ko je videla, komu so presadili svinjsko srce, je skoraj omedlela

David je pred leti zabodel njenega mlajšega brata.
Fotografija: David Bennett. FOTO: Umsom, Via Reuters
Odpri galerijo
David Bennett. FOTO: Umsom, Via Reuters

Te dni je svet obkrožila senzacionalna novica, da so srčnemu bolniku iz Marylanda presadili prašičje srce. To je bila prva uspešna presaditev prašičjega srca pri človeku, zgodba 57-letnega bolnika Davida Bennetta pa zdaj buri duhove, saj se je izkazalo, da ima kriminalno preteklost.

Leslie Shumaker Downey je imela v varstvu svoja vnuka, ko je prejela sporočilo na svoj mobilni telefon, poroča Washington Post, ki ga povzema Jutarnji list. Njena hči ji je poslala povezavo do članka o 57-letnem moškem z boleznijo srca, ki je tri dni prej prejel gensko spremenjeno prašičje srce v medicinskem centru univerze v Marylandu. »Kakšen velik napredek za znanost ...« je pomislila Downey, ko je prebrala naslov. Nato ji je spet zazvonil telefon. Hči ji je sporočila, naj bo pozorna na moško ime.

Družini povzročil veliko trpljenje

Otrpnila je. Moški, imenovan »pionir medicine«, David Bennett, je namreč isti moški, ki je bil leta 1988 obsojen, ker je z nožem sedemkrat zabodel njenega mlajšega brata, ki je zaradi poškodb ostal trajno paraliziran. Edward Shumaker je naslednjih 19 let preživel na invalidskem vozičku, nato pa ga je leta 2005 zadela možganska kap. Umrl je dve leti pozneje, teden dni pred svojim 41. rojstnim dnem.

Leslie je dejala še, da je ta zločin njeni družini povzročil dolgoletno trpljenje, Bennett pa da je po odsluženi kazni zaradi napada z nožem »še naprej živel mirno in udobno življenje«. Dodaja, da si želi, da bi drugo priložnost dobil nekdo, ki jo zasluži. Več kot 106.000 Američanov je namreč na državnem čakalnem seznamu za presaditev organov.

Toda večina zdravnikov tega mnenja ne deli. Ni zakonov ali predpisov, ki bi nekomu s kriminalno preteklostjo prepovedovali, da bi bil kandidat za presaditev ali poskusni postopek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije