V ZRAKU

Jastreb straši pilote

Objavljeno 22. avgust 2010 14.58 | Posodobljeno 22. avgust 2010 14.58 | Piše: E. N.
Ključne besede: jastreb pilot

Med razstavo je ušla sedemletna ptica, ki lahko leti tudi 9000 metrov visoko

Jastreba še niso videli.
LONDON – Britanski kontrolorji poletov so ta teden pilote svarili pred jastrebom, ki je med razstavo ušel lastniku in se lahko dvigne tudi 9000 metrov visoko! Po nekaterih podatkih so ga videli leteti še višje, na 11.000 metrih – nič čudnega, saj velja za najvišje letečo ptico na svetu.

Ptica, sedemletni Gandalf ima čez krila tri metre, je bila glavna atrakcija škotskega centra World of Wings od leta 2006, ko so jo znotraj vzrejnega programa prinesli iz Afrike; zadnjič so jo videli v torek. »Kar odletela je,« je dejal Alan Galloway, direktor centra World of Wings. »Mešane občutke imam. Ptica je bila kot baletka na nebu.«

Pilote so takoj posvarili pred ptičem in dodali, da so te živali tudi sicer nenehna nevarnost zanje. Večinoma se ptiči zaletijo v motor, zaradi česar morajo mnoga letala zasilno pristati. To se je zgodilo januarja lani; jata gosi se je v New Yorku zaletela v oba motorja letala, pilot pa se je odločil za zasilni pristanek na reki Hudson! Žrtev ni bilo. Galloway zdaj pravi, da ptič za letalo in potnike verjetno ni nevaren, saj je lačen in bo iskal hrano, torej letel nizko. »Je pameten in precej prijazen, a tudi temperamenten,« še pravi.

Kje je Gandalf, ne vedo, leti lahko zelo dolgo, morda se bo odpravil še na celinski del Evrope!
Deli s prijatelji