NE BO JE

Hud udarec za geje: prepovedali so parado ponosa

Objavljeno 24. junij 2017 19.02 | Posodobljeno 24. junij 2017 19.37 | Piše: STA, M. U.

Menda ne morejo zagotoviti varnosti in javnega reda in miru.

Fotografija je simbolična.

CARIGRAD – Guverner Carigrada Vasip Šahin je prepovedal nedeljsko parado ponosa v mestu, ker da ne more zagotoviti varnosti in javnega reda in miru. Organizatorji shoda kljub temu napovedujejo, da se bodo zbrali. Podobno je bila parada prepovedana tudi v preteklih letih in policija je proti udeležencem uporabila solzivec.

Parada naj bi potekala na priljubljeni aveniji Istiklal v središču mesta. Organizatorji napovedujejo, da se bodo zbrali ne glede na odločitev guvernerja. Izognili se bodo le trgu Taksim, središču protivladnih protestov leta 2013 in prizorišču spopadov med protestniki in policijo v zadnjih letih.

Parada ponosa v Beogradu je minila brez incidentov.  Policija je sicer za varnost poskrbela z močno prisotnostjo policistov, veliko pa je bilo tudi zanimanje medijev.

 

Parado bi napadli, čeprav bi bila dovoljena

Paradi ponosa so v preteklih dneh grozili tudi skrajni desničarji, ki jih povezujejo z ultranacionalistično stranko. Napovedali so, da bodo parado napadli, četudi bi jo oblasti dovolile. Tega te zdaj niso odobrile (enako kot v letih 2015 in 2016), zbrane pa so tedaj razgnali s solzivcem in vodnimi topovi.

Takole je bilo na paradi lani:

Resni odzivi na spletu

Iz guvernerjevega urada so danes sporočili, da so se zaradi »zelo resnih odzivov« na spletnih omrežjih odločili, da prepovedo parado. Med drugim so opozorili tudi na možnost terorizma. Poleg tega pa načrtovana parada sovpada tudi s praznikom ob koncu ramazana, svetega muslimanskega meseca.

 

 

 

 

Deli s prijatelji