ZAPUSTIL HAAG

Hadžić zaradi bolezni znova v Srbiji

Objavljeno 09. junij 2015 19.45 | Posodobljeno 09. junij 2015 19.45 | Piše: STA, M. D.

Nekdanjega vojaškega vodjo Srbov na Hrvaškem so iz Haaga izpustili pod določenimi pogoji, a časovno njegovo bivanje doma tokrat ni omejeno.

V Haagu se je zbrala množica novinarjev.

BEOGRAD – Nekdanji vojaški vodja Srbov na Hrvaškem Goran Hadžić se je v ponedeljek iz pripora haaškega sodišča za nedoločen čas vrnil v Srbijo, je danes potrdil njegov odvetnik. Kot je pojasnil so ga iz Haaga sicer izpustili pod določenimi pogoji, a časovno njegovo bivanje doma tokrat ni omejeno.

Senat haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je odločil, da mora Hadžićev zdravnik sodišče redno seznanjati z zdravstvenim stanjem obtoženega, obstaja pa tudi možnost, da ga pokličejo v Haag na dodatne zdravniške preglede.

Hadžič ne sme zapustiti Novega Sada

Zdravstveno stanje se je Hadžiću vidno poslabšalo lani, zato so sojenje proti njemu oktobra prekinili. Novembra je sledila diagnoza raka na možganih. Spomladi je bil nato nekaj tednov že v Srbiji, 8. maja pa se je moral vrniti v Haag na nujne dodatne preglede. Med omejitvami, ki jih je Hadžiću ob izpustu določilo sodišče, je, da ne sme zapuščati Novega Sada, medijem ne sme dajati izjav v zvezi s sojenjem ter ne sme komunicirati z žrtvami in s pričami.

Nekdanji vojaški vodja se ne čuti krivega

Gorana Hadžića so aretirali julija 2011 na območju Fruške gore v Srbiji, potem ko se je sedem let skrival pred haaškim sodiščem, ki je obtožnico proti njemu objavilo leta 2004. Z njegovim prijetjem je haaško sodišče zaprlo seznam iskanih obtožencev za vojne zločine med vojnami, ki so Balkan pretresale konec 20. stoletja.

Obtožnica ga med drugim bremeni zločinov proti človečnosti ter sodelovanja v zločinskem združevanju z namenom nasilnega pregona Hrvatov in drugih nesrbskih prebivalcev s tretjine hrvaškega ozemlja. Obtožen je tudi sodelovanja pri umoru več kot 260 ljudi na Ovčari pri Vukovarju novembra 1991.

Hadžić je na začetku sojenja v Haagu oktobra 2012 povedal, da se ne čuti krivega niti v eni od 14 točk obtožnice.

Deli s prijatelji