MEHIKA

FOTO: Prestolnico stresel potres z magnitudo 7,1

Objavljeno 19. september 2017 23.18 | Posodobljeno 20. september 2017 00.44 | Piše: STA, S. U.
Ključne besede: potres Mehika

Tla so se stresla na 32. obletnico katastrofalnega potresa iz leta 1985, ki je zahteval več kot 10.000 smrtnih žrtev in povzročil ogromno gmotno škodo.

CIUDAD DE MEXICO – Mehiško prestolnico Cuidad de Mexico je danes stresel močan potres. Po podatkih ameriškega inštituta za geološke raziskave (USGS) je imel potres, ki je sprožil paniko med prebivalci 20-milijonskega mesta, magnitudo 7,1. Mehiški seizmološki inštitut medtem ocenjuje, da je bila magnituda 6,8, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Žarišče potresa je bilo sedem kilometrov zahodno od mesta Chiautla de Tapia v mehiški provinci Puebla blizu prestolnice na globini 51 kilometrov pod površjem Zemlje.

Umrlo je najmanj sedem ljudi, dva v prestolnici Ciudad de Mexico, pet pa v sosednji zvezni državi Puebla, kjer je bilo tudi žarišče potresa.

Tla so se stresla na 32. obletnico katastrofalnega potresa iz leta 1985, ki je zahteval več kot 10.000 smrtnih žrtev in povzročil ogromno gmotno škodo.

Mehiška vlada je po potresu pozvala prebivalce, naj zapustijo domove in upoštevajo navodila pripadnikov civilne zaščite. Ljudi so tudi pozvali, naj zaradi nevarnosti eksplozije plina ne kadijo na ulici.

Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto je za popoldne po krajevnem času sklical izredno zasedanje sveta za izredne razmere, na katerem bodo preučili razmere in se odločili o potrebnih ukrepih.

Prav na 32. obletnico katastrofalnega potresa

Tla so se stresla prav na 32. obletnico katastrofalnega potresa iz leta 1985, ki je zahteval več kot 10.000 smrtnih žrtev in povzročil ogromno gmotno škodo. To je bil doslej najhujši potres v Mehiki, veliko škodo je povzročil tudi v prestolnici.

Le nekaj ur pred tem so imeli sicer v mehiški prestolnici in drugod po državi ob obletnici katastrofe vajo evakuacije za primer potresa.

»Tako zelo me skrbi. Ne morem nehati jokati. Prav taka mora je kot leta 1985,« je v solzah dejala prebivalka prestolnice Georgina Sanchez.

»Zbežali smo ven, saj smo se zbali, da se bo vse okoli nas porušilo. Najhuje je, da ne vemo, kaj je z našimi družinami,« je dejal 45-letni Lazaro Frutis, ki mu je uspelo pobegniti iz poslovne zgradbe, preden se je porušila.

Deli s prijatelji