HUDI POŽARI

FOTO: Letovišča v ognjenih zubljih, turiste evakuirali

Objavljeno 12. avgust 2017 18.59 | Posodobljeno 12. avgust 2017 19.01 | Piše: STA, A. K.

Zaradi hujšega gozdnega požara so morali v petek ponoči in danes na Korziki evakuirati okoli 1000 oseb, zaradi močnega vetra so se ognjeni zublji namreč hitro širili, požgali pa so že okoli 2000 hektarjev površin.

Na Portugalskem so morali v četrtek evakuirati šest vasi okoli kraja Abrantes.

LIZBONA, NICA – Oblasti na Portugalskem zaradi visokih temperatur svarijo pred novimi morebitnimi požari. Po vsej državi je okoli deset večjih požarov, s katerimi se bori 1800 gasilcev z več sto vozili. »Kljub vztrajnim požarom so razmere zdaj stabilnejše,« je sporočila predstavnica agencije za zaščito Patricia Gaspar.

220 požarov

Čeprav so gasilci omejili že skoraj vse požare, so se ti zaradi močnih vetrov kasneje ponovno razplamteli. V vasi Brascal so se plameni razširili v bližino hiš, kjer so na pomoč gasilcem priskočili tudi domačini. Na Portugalskem so morali v četrtek evakuirati šest vasi okoli kraja Abrantes. Požar v bližini Grandola pa je zgorelo okoli 3000 hektarjev gozdov. V bližini mest Abrantes in Alvaiazare, kjer so požari najhujši, je na terenu okoli 800 gasilcev, štiri letala za gašenje, dva helikopterja in 250 gasilskih vozil. Gasparjeva je še dodala, da so v petek zabeležili rekordnih 220 novih požarov.

Evakuirali turiste

Na Korziki so morali v petek ponoči in danes v krajih Pietracorbara in Sisco iz kampov ter od drugod evakuirati okoli 1000 ljudi, večinoma turistov. Gasilci imajo z gašenjem požara, ki je izbruhnil ponoči v četrtek, zaradi močnega vetra precej težav. Oblasti so v petek aretirale moškega, ki ga sumijo, da je podtaknil pet požarov v bližini Bastie. Požar na najbolj severni točki otoka je zdaj že pod nadzorom, borijo pa se še z zublji v bližini Sisca.

Gori na Zakintosu

O požarih še vedno poročajo tudi iz Italije in Grčije. V Italiji so morali danes gasilci na teren že več kot 100-krat, v Grčiji pa so zabeležili 46 novih požarov. Med drugim gori na Zakintosu, v bližini Aten in na severu države na meji z Albanijo. Grški gasilci so v Albanijo na pomoč poslali dve letali za gašenje.

Deli s prijatelji