ŽALJIVE TABLE

FOTO: Hrvati zmerjajo že z opozorilnimi tablami

V Biogradu na moru tiste, ki smetijo po zelenici, zmerjajo z neumneži: Glupane glupi, zabranjeno je odlaganje komunalnog otpada.
Fotografija: Poletni pogled na posebej zaščiteno, a kljub temu zanemarjeno zelenico na biogradski rivi.
Odpri galerijo
Poletni pogled na posebej zaščiteno, a kljub temu zanemarjeno zelenico na biogradski rivi.

BIOGRAD NA MORU – V severni Dalmaciji je obmorsko mesto Biograd na moru ena najbolj popularnih turističnih destinacij zabave željnih Slovencev. Ker se precej glasbenih koncertov odvija na rivi med trajektnim pristaniščem za otok Pašman in luko za ribiške ladje, so ob teh priložnostih pogosto na udaru mestne zelenice. Komunalci, ki jim je poleti že zaradi visokih temperatur težko ohranjati njihov urejeni videz, so zato na najbolj kritični lokaciji postavili nenavadno in za bolj občutljive posameznike celo žaljivo opozorilno tablo.
Lepo urejene zelenice ob obmorskih lokalih od zanemarjene na rivi loči le cesta. FOTOGRAFIJi: JANEZ PETKOVŠEK
Lepo urejene zelenice ob obmorskih lokalih od zanemarjene na rivi loči le cesta. FOTOGRAFIJi: JANEZ PETKOVŠEK

Na njej najmreč v hrvaškem jeziku piše »Hvala« vam što mi dajete posla Glupane glupi zabranjeno je odlaganje komunalnog otpada. (Hvala, ker nam dajete delo, neumneži, prepovedano je odlaganje komunalnih odpadkov.) Ker je več kot očitno, da je narejena in postavljena po naročilu, nas je seveda zanimalo, ali ima za to tudi blagoslov tamkajšnje občinske uprave. In izvedeli smo, da jo ima ter da so jo že pred časom postavili kot nekakšno provokacijo. Z njo naj bi vsem, ki so tam odmetavali plastenke, pločevinke, steklenice, cigaretne ogorke in druge vrste odpadkov ali smeti, na nekoliko grob način dali vedeti, naj tega ne počno (več).

Na letošnjih prvomajskih feštah, ki so se jih v največji meri udeleževali prav Slovenci, je to opozorilo kar dobro zaleglo. Ima pa ta zelena tabla dve pomanjkljivosti. Njeno besedilo razumejo samo tisti, ki imajo korenine v Jugoslaviji oziroma znajo hrvaški (pogovorni) jezik.

Različic v tujih jezikih namreč ni. Prav tako pa je z julijske fotografije razvidno, da za to zelenico ne skrbijo in da so se posvetili le tistim ob lokalih (te tudi stalno obnavljajo in zalivajo s plastičnimi cevmi za avtomatsko zalivanje) in v središču mesta ob avtobusni postaji. Tako imaš na vsega nekaj metrih razdalje na eni strani čudovito pokošeno in z rožami okrašeno zelenico ob lokalih, na drugi strani vmesne ceste pa pas zelenice tik ob morju, kjer prevladujejo zaplate zemlje s posušeno travo in plevelom.

Podobo rive kvarijo tudi kupi lesenih palet in smrdečih velikih plastičnih zabojnikov, ki jih ob rjavi zelenici odlagajo lastniki velikih ribiških ladij (kočaric). Te namreč zasedajo večino pristaniških privezov, saj zanje še niso našli primernejših za razkladanje ulova.
Lepo urejene zelenice ob obmorskih lokalih od zanemarjene na rivi loči le cesta. FOTOGRAFIJi: JANEZ PETKOVŠEK
Lepo urejene zelenice ob obmorskih lokalih od zanemarjene na rivi loči le cesta. FOTOGRAFIJi: JANEZ PETKOVŠEK

Da bi jih vsaj nekaj preselili na bližnji otok Pašman, se govori že leta (v Tkonu, kjer gradijo novo trajektno pristanišče, naj bi zdajšnje trajektne priveze po preselitvi trajektov na novo lokacijo izkoristili za biogradske kočarje), a je vprašanje, ali bi lastniki teh ladij sploh hoteli tam le prenočevati. Poleg tega prostora ni dovolj niti za vse koče. Da o manjkajoči bencinski črpalki sploh ne govorimo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije