ARSO PRIŽGAL ALARM

Evropa gori, padajo temperaturni rekordi: tole pa čaka Slovenijo

Na Portugalskem namerili 47 stopinj Celzija. Tudi v Sloveniji v prihodnjih dneh rumeni alarm zaradi visokih temperatur.
Fotografija: Na jugozahodu Francije se ogenj širi z neverjetno hitrostjo. FOTO: Sdis 33/Reuters
Odpri galerijo
Na jugozahodu Francije se ogenj širi z neverjetno hitrostjo. FOTO: Sdis 33/Reuters

Evropa, še posebno jugozahodni in južni del, se je te dni znašla v že drugem letošnjem vročinskem valu. Na severu Portugalske so denimo zabeležili nov temperaturni rekord, ko se je živo srebro povzpelo na 47 stopinj Celzija, izjemna vročina pa vztraja tudi v Franciji, Španiji in Grčiji. V vseh omenjenih državah se borijo z obsežnimi požari, zaradi katerih so morali evakuirati ogromno prebivalcev in turistov.

Na Portugalskem je najhuje na severu države. FOTO: Rodrigo Antunes/Reuters
Na Portugalskem je najhuje na severu države. FOTO: Rodrigo Antunes/Reuters

Na jugu Francije se je z ognjem, ki je zajel okrog tisoč hektarjev gozda, borilo 1200 gasilcev, na pomoč jim je priskočilo tudi pet letal, a je poveljnik Olivier Chavatte dejal, da gre za nadvse težko nalogo, saj se zublji zaradi povsem suhega rastlinja širijo z neverjetno hitrostjo. »Česa takšnega še nisem videla, občutka, ko opazujem ves ta ogenj, ne morem opisati drugače kot postapokaliptičnega,« je medijem povedala domačinka iz mesta Teste-de-Buch.

V zadnjem tednu so iz različnih obalnih regij na jugozahodu Francije evakuirali že več kot 14.000 ljudi, ki so nastanjeni v začasnih zavetiščih, kjer domačini zaskrbljeno čakajo, ali se bodo lahko vrnili domov. Požari divjajo po tako rekoč vseh delih države, po skorajda celotni atlantski obali so zaradi vročine, ki ji ni videti konca, razglasili oranžni alarm. V Italiji je vlada zaradi vročine in suše, zaradi slednje je njihova najdaljša rekla Pad na nekaterih mestih le še tanek potoček, razglasila izredne razmere.

Ljudje ne vedo, kdaj in ali se bodo lahko vrnili domov. FOTO: Rodrigo Antunes/Reuters
Ljudje ne vedo, kdaj in ali se bodo lahko vrnili domov. FOTO: Rodrigo Antunes/Reuters

V Španiji je zaradi visokih temperatur, ki se že več dni niso spustile pod 40 stopinj Celzija, umrlo že 360 ljudi, na Portugalskem 238. Življenje je izgubil tudi pilot letala za gašenje, ko je slednje na severu Portugalske in še neznanega razloga strmoglavilo, še 12 gasilcev in 17 civilistov, ki so domove poskušali obvarovati pred ognjem, pa se je ranilo. Iz Grčije, kjer gori v bližini Aten in na severni obali Krete, tam so evakuirali ljudi iz sedmih vasi, o smrtnih žrtvah na srečo ne poročajo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije