NEZAKONITA UPORABA

Država postavila ultimat Titovemu sinu: Zapusti posestvo in plačaj milijon

Objavljeno 17. oktober 2017 21.45 | Posodobljeno 17. oktober 2017 21.45 | Piše: S. U.

Po prvi oceni so nepremičnine vredne okoli milijon evrov.

ZAGREB – Aleksandar Broz, sin Josipa Broza Tita, že desetletja uporablja nepremičnine v državni lasti v Samoborju, Titovo vilo in zemljišča, ki se razprostirajo na 35.000 kvadratnih metrih, vključno s sadovnjaki in z vinogradi.

Kot zdaj poroča Jutarnji list, Aleksandar Broz nima pravne podlage za uporabo nepremičnin, ki so od aprila 1998 v državni lasti. Čeprav trdi, da ga nihče v zadnjih 20 letih ni opomnil, da gre za državno premoženje, so mu že leta 2000 izročili poziv, naj v roku 30 dni vse nepremičnine v Samoborju preda državi.

Tega ni storil, je pa leta 2001 vlada Ivice Račana omenjene nepremičnine dala v upravljanje predsedniku. Tako je bilo vse do lani.

image

Vikend v Samoborju na prvi pogled ne naredi posebnega vtisa. Foto: printscreen HRT

»Ministrstvo za državno lastnino je vročilo poziv državnemu pravobranilstvu, da začne postopek za zaplembo premoženja, ki ga nezakonito uporablja gospod Broz,« je dejal minister Goran Marić.

Po prvi oceni so nepremičnine vredne okoli milijon evrov. Ministrstvo za državno lastnino obenem vztraja, da mora plačati pristojbino za uporabo nepremičnin v zadnjih petih letih. Ocenjujejo, da gre za okoli milijon kun.

Deli s prijatelji