SKRB VZBUJAJOČE

Dokumenti razkrivajo: največja grožnja Balkana ni vojna, ampak ...

Objavljeno 28. junij 2017 21.33 | Posodobljeno 28. junij 2017 21.33 | Piše: S. U.

Demokracija naj bi se tu popolnoma porušila, v regiji vladajo avtokrati in korupcija. Širi se vpliv Rusije, Zahod si zatiska oči.

Fotografija je simbolična.

LONDON – Londonski Mednarodni inštitut za strateške študije (IISS) ocenjuje, da zahodnemu Balkanu ne grozi vojna ter da Rusom ne uspeva, da bi na tem območju utrdili svoj vpliv. V isti sapi navajajo, da se je tu demokracija popolnoma porušila ter da v regiji vladajo avtokrati in korupcija, pred čimer si zahodne države zatiskajo oči.

A to še zdaleč ni vse. Podrobna analiza študije, povzetke navaja Radio Svobodna Evropa (RSE), razkriva, da kombinacijo balkanskih avtokratov in kleptokratov zahodne države podpirajo zaradi ohranjanja miru in stabilnosti. »V bistvu gre za novo besedo, ki vstopa v leksikon. Na zahodnem Balkanu ni resnična demokracija, temveč stabilokracija. Stabilnost, ki vodi v smeri članstva v EU,« navaja londonski inštitut. Analiza tudi ugotavlja, da so se kljub pogostim volitvam avtoritarne težnje pojavile v celotni regije, informiranje medijev je pogosto šibko in pod nadzorom vladajočih strank. Boj proti korupciji po navadi služi, da nova vlada aretira svoje tekmece, odstrani politično konkurenco in pokaže rezultate v boju proti korupciji na poti k vstopu v EU.

image
Zemljevid Balkana. Vir: Wikipedia

»Sodstvo je zelo dovzetno za vpliv tistih, ki so na oblasti ali pa imajo denar. Klientizem in nepotizem sta vpeta v delo državnih ustanov in javnih podjetij. Delovna mesta se dodeljujejo družinskim članom, prijateljem, ljudem iz stranke.« Analiza dodaja, da je regija znova prevzela večji strateški pomen, predvsem zato, ker so Rusi okrepili zanimanje zanjo. Opozarja, da so v javnost po pomoti prišla sporočila ruskega veleposlanika v Makedoniji, kjer je navedeno, da Rusi hočejo na zahodnem Balkanu vzpostavitev bloka v nevtralnih ali morda celo proruskih regijah. Za nameček naj bi Rusi tiho širili vpliv nad slovanskim in pravoslavnim delom v regiji, medtem ko islamski skrajneži širijo svojega predvsem po muslimanskih delih.

V dokumentu je še navedeno, da Rusi poskušajo nevtralni ali proruski blok učvrstiti v Srbiji, Črni gori, Makedoniji in Republiki Srbski v BiH.

Ob tem ni odveč pripomniti, da marsikateri izsledek omenjene študije velja tudi za Slovenijo ...

Deli s prijatelji