PRAZNIČNA INSTALACIJA

Četrt milijona za božično drevo

V ruskem mestu Kemerovo besni zaradi pregrešno drage praznične instalacije. Veljaki pričakujejo, da bo 25-metrski tehnološki presežek prebudil mesto.
Fotografija: Kaj jim bo takšno razkošje, ko pa živijo v bedi, stokajo prebivalci. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Kaj jim bo takšno razkošje, ko pa živijo v bedi, stokajo prebivalci. FOTO: Guliver/Getty Images

Medtem ko se oblasti številnih mest po svetu odločajo za skromnejše okrasitve središč tako z varčevalnega kakor tudi ekološkega stališča, se ponekod požvižgajo za javne pozive. Tako so v sibirskem mestu Kemerovo šokirali javnost z gromozanskim umetnim drevescem, za katero so odšteli vrtoglavih 250.000 evrov!
 

Ne drevo, ampak tehnološki vrhunec


Tukaj ne živimo, ampak životarimo, so besni prebivalci, ki poudarjajo, da lahko o praznični idili samo sanjarijo. Drago okrasje jih zanesljivo ne bo spravilo v dobro voljo, saj je zaradi številnih rudnikov premoga v okolici mesta sneg pri njih kaj hitro črn, tako da je čez slavje naredilo križ že onesnaženje. Če k temu prištejejo še povprečne prihodke prebivalcev, je jasno, da je december zanje tisti mesec v letu, ki jih zgolj opominja na vzeto dostojanstvo, saj jim ga nespametne mestne oblasti odtegujejo.


Toda kljub temu veljaki pričakujejo, da bo draga instalacija, visoka 25 metrov, osvetljuje pa jo kar 239.000 LED-luči, prebudila mesto in ga spodbudila k praznovanju, še več, ob opazkah, da so veliko preveč zapravili za umetno drevo, so užaljeni pojasnjevali, češ da to ni navadna smreka, marveč tehnološki in multimedijski presežek v podobi drevesa, ki ga bodo lahko uporabljali še leta in leta; smreka, ki so jo uporabljali minula leta, je že pošteno zdelana in popravilo se preprosto ni splačalo.


Nakup v višini četrt milijona je torej po njihovem povsem upravičen, pa čeprav ima Kemerovo razkošnejše okrasje kakor Moskva. Osrednje praznično drevo, ki se bohoti pred Kremljem, je prestolnico namreč olajšalo za trikrat manj denarja. A za Kemerovo smreka še zdaleč ne pomeni simbola decembrskih praznovanj in pričakovanja novega leta, temveč so ga prebivalci skoraj enotno razglasili za simbol korupcije. Kakor da bi se starši hvalili z najnovejšim iphonom, ko otrokom nimajo kaj dati jesti, komentirajo na družabnih omrežjih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije