BREXIT

Britanski poslanci potrdili zakon o izstopnem sporazumu z EU

Veljati bo začel, ko ga bo podpisala kraljica.
Fotografija: Podpisati ga bo morala Elizabeta II. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Podpisati ga bo morala Elizabeta II. FOTO: Guliver/getty Images

LONDON – Britanski poslanci so danes na prvem glasovanju s 358 glasovi za in 234 proti potrdili zakon o izstopnem sporazumu, ki ga je z Brusljem oktobra sklenil britanski premier Boris Johnson. Tako bo lahko Velika Britanija iz EU izstopila 31. januarja 2020. 

Zakon med drugim opredeljuje finančno poravnavo, ureditev glede meje na irskem otoku in pravice državljanov EU v Veliki Britaniji. Med drugim onemogoča podaljšanje prehodnega obdobja, ki se bo v skladu s trenutnimi načrti končalo konec leta 2020.

Zadnja bo podpisala kraljica

Predlog zakona bodo v začetku januarja obravnavali pristojni odbori poslanske zbornice, ko bodo lahko poslanci vlagali dopolnila. Nato bo sledilo še dokončno potrjevanje v spodnjem domu britanskega parlamenta. Potrditi pa ga bo morala tudi lordska zbornica. Veljati bo začel, ko ga bo podpisala kraljica Elizabeta II.

Po izstopu, ki se bo najverjetneje zgodil 31. januarja, bodo sledila pogajanja o prihodnjih odnosih med Brusljem in Londonom. Končati bi jih morali do konca prehodnega obdobja, ki ga je mogoče podaljšati. Johnson trdi, da tega ne bo storil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije